Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Χαλυβουργική το πρώτο θύμα της διαμάχης στην οικογένεια Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου

Η Χαλυβουργική το πρώτο θύμα της διαμάχης στην οικογένεια Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου

Το κλείσιμο της Χαλυβουργικής μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν. Ήταν μάλλον κάτι το αναμενόμενο, αφού όλοι φαίνεται να ήθελαν την εξέλιξη αυτή ή για την ακρίβεια ουδείς έκανε κάτι άξιο λόγου προκειμένου να την εμποδίσει.

Η πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση κατέρρευσε ως ένας χάρτινος πύργος. Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συνέβαινε εάν οι σχέσεις στην οικογένεια Αγγελόπουλου ήταν διαφορετικές. Εδώ και καιρό έχει ξεσπάσει μία διαμάχη, που πιθανότατα όμοιά της να μην υπάρχει στην σύγχρονη οικονομική ζωή του τόπου. Τα παιδιά ο Γιώργος και ο Παναγιώτης στρέφονται εναντίον του πατέρα Κωνσταντίνου και το αντίστροφο.
Υπό αυτές τις συνθήκες μάλλον το τέλος μία ομολογουμένως προβληματικής επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν προδιαγεγραμμένο. Λίγες ήμερες πάντως πριν η ΔΕΗ βγάλει την πρίζα από την Χαλυβουργική ο πατέρας με συνέντευξή του στην Καθημερινή δήλωνε ότι «η Χαλυβουργική έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό. Την συνέντευξη αυτή την αμφισβήτησαν τα παιδιά και ο μύλος καλά κρατεί στην συγκεκριμένη οικογένεια Αγγελόπουλου.
Πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι τα αίτια. Η εξουσία και ο έλεγχος της περιουσίας και τίποτε άλλο. Η ουσία είναι πάντως ότι η Χαλυβουργική αφήνει πίσω τεράστια χρέη, τα οποία δημιούργησαν επιφανείς επιχειρηματίες, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν οικονομική ευρωστία.


Ο Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος στρέφονται εναντίον του πατέρα τους Κωνσταντίνου, θεωρώντας ότι είναι ανίκανος να ασκήσει διοίκηση και προτείνοντας δικαστική συμπαράσταση. Χωρίς να το λένε υπονοούν σαφέστατα ότι πάσχει από άνοια. Ο ίδιος δεν αποδέχεται τίποτε και ζητεί πίσω όλα όσα έχει δώσει στα δύο παιδιά του.
Τα προβλήματα για την οικογένεια Αγγελόπουλου αρχίζουν στην ουσία, όταν οι Αγγελόπουλοι (Θόδωρος και Κωνσταντίνος) αποφασίζουν να χωρίζουν την περιουσία τους. Ο Θόδωρος μετά από το γάμο του με την Γιάννα, χαίρει ιδιαίτερης προβολής, κάτι που μάλλον ενόχλησε την οικογένεια του Κωνσταντίνου που ήθελε να τους … μοιάσει.
Η «μάχη» της προβολής ξεκινά με τον Γιώργο και τον Παναγιώτη να αναλαμβάνουν το μπάσκετ του Ολυμπιακού.
Ο Κωνσταντίνος πήγαινε στο γήπεδο κάποιες φορές θέλοντας να δείξει ότι στηρίζει την προσπάθεια των υιών του. Μάλιστα έχει φωτογραφηθεί με τους παίκτες σε κορυφαίες στιγμές στην πορεία της ομάδας, όπως για παράδειγμα η κατάκτηση της Euroleague το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε κάνει και μία συγκινητική ομιλία μετά τον αγώνα.
Τα κινητικά του προβλήματα, αποτέλεσμα της αγκυλωτικής σπονδυλαρθρίτιδας που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι από νεαρή ηλικία, ήταν σοβαρά και του στερούσαν την δυνατότητα πιο ενεργητικής δραστηριότητας.
Από το 2013 που χρειάστηκε να νοσηλευτεί επί δίμηνο σε γνωστό ιδιωτικό θεραπευτήριο όντας σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή του, η επιβάρυνση της υγείας του έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στο εύρος των πρωτοβουλιών που αναλάμβαναν οι γιοι του στις κοινές επιχειρηματικές, ενίοτε και τραπεζικές τους υποθέσεις. Πρωτοβουλίες που δεν τον έβρισκαν πάντα σύμφωνο και που πολλές φορές τον έκαναν έξω φρενών. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια περίπου, οι συγκρούσεις τους αυξάνονταν.
Άρχισαν στη συνέχεια να κυκλοφορούν φήμες για την αιτία της και μία από αυτές, ανεπιβεβαίωτη πάντως, ήθελε την ανάληψη σημαντικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος σε ελβετική τράπεζα να μην είχε γίνει με τη συναίνεσή του αλλά εν αγνοία του. Ήταν μάλιστα τέτοια η σύγκρουσή τους ώστε όχι μόνο αμφότερες οι πλευρές κατέφυγαν στην πρόσληψη διάσημων δικηγόρων. Μετά από εκείνο το θορυβώδες περιστατικό του Δεκεμβρίου, σύντομα πολλοί πια γνώστες της κατάστασης μιλούσαν με βεβαιότητα για σοβαρούς ενδοοικογενειακούς τριγμούς που καθόλου δεν άφησαν ανεπηρέαστη τη σχέση των υιών Αγγελόπουλων με τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα τους, Γέλη Παπαγιαννοπούλου.

Η ναυτιλία

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου έχει στο χαρτοφυλάκιο της, μία σειρά από επιτυχημένες επιχειρήσεις με κορυφαία την ναυτιλιακή Arcadia, που διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενοπλοίων τύπου aframax και suezmax παγκοσμίως. Μάλιστα λένε με καμάρι ότι είναι η μοναδική εταιρεία που έχει αυξήσει τον στόλο της μόνο με νεότευκτα πλοία, που ναυπηγήθηκαν από την HYUNDAI και την SAMSUNG στην Κορέα.
Η εταιρία μάλιστα υποστηρίζει ότι, «στηρίζει εμπράκτως την ελληνική σημαία στον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα ξένα νηολόγια. Έχει 15 πλοία στο νερό και τέσσερα υπό ναυπήγηση, με το 90% να είναι εγγεγραμμένο στο ελληνικό νηολόγιο ενώ οι Έλληνες κυριαρχούν στα πληρώματα».
Οι δραστηριότητές της επιτρέπουν στον Παναγιώτη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο να διαχειρίζονται με τεράστια επιτυχία (και αντίστοιχη προβολή) την ομάδα του Ολυμπιακού στη Euroleague, αλλά και τον τελευταίο να αναλαμβάνει πρόσφατα την θέση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Του Θανάση Παπαδή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις