Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – «Ελληνικός Κόσμος»: Ένα υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο και Mουσείο

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – «Ελληνικός Κόσμος»: Ένα υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο και Mουσείο

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με μια αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει την οδό Πειραιώς, βρίσκεται στον παλαιό βιομηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά –εκεί όπου η μνήμη συναντά τη νεότερη ταυτότητα της πόλης– και αποτελεί ένα υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο και Mουσείο που ξεχωρίζει για τα πρωτοποριακά προγράμματά του.

Βασικός σκοπός του «Ελληνικού Κόσμου» είναι η διατήρηση της Ελληνικής ιστορίας και παράδοσης, ώστε το παρελθόν να αποτελέσει σηµείο αναφοράς για τη διαµόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος και η σύγχρονη σκέψη να εµπνευστεί και πάλι από το ελληνικό πνεύµα.

Ιδρύθηκε το 1993, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1998 και από τότε διαρκώς εξελίσσεται. Νέοι χώροι και δράσεις αναπτύσσονται, έτσι ώστε το Κέντρο Πολιτισμού, από τα 16 στρέμματα που ξεκίνησε το 1998 έχει μετατραπεί σταδιακά σε ένα πολιτιστικό πάρκο 60 στρεμμάτων, στο οποίο συναντώνται η ιστορία, η τεχνολογία και η αρχιτεκτονική.

«Θόλος»

Το 2006 ξεκίνησε τη λειτουργία της η «Θόλος», το νέο ημισφαιρικό θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, χωρητικότητας 132 ατόμων. Πρόκειται για ένα κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής, με μοναδική τεχνολογική υποδομή, το οποίο φιλοξενεί τις ψηφιακές συλλογές του ΙΜΕ.

Η «Θόλος» μοιάζει με πλανητάριο στα φυσικά και μορφολογικά της χαρακτηριστικά, όμως το μόνο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το ημισφαιρικό σχήμα της επιφάνειας προβολής. Η σφαιρική εξωτερική μορφή της «Θόλου» παραπέμπει σε ένα ουράνιο σώμα που στροβιλίζεται –μια αίσθηση που αποδίδεται με την επεξεργασία των επιφανειών και την επιλογή των υλικών, όπως οι επάλληλοι δακτύλιοι που περιβάλλουν το εξωτερικό κέλυφός της και ο ειδικός φωτισμός που την αναδεικνύει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

H «Θόλος» γίνεται έτσι σύμβολο του «Ελληνικού Κόσμου» και χαρακτηρίζει την οδό Πειραιώς. Οι προβολές δεν είναι στατικές, αντίθετα είναι διαδραστικές και ελεγχόμενες από τον θεατή. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία εμβύθισης στον εικονικό κόσμο, που χαρακτηρίζεται από άμεση ανταπόκριση, ευελιξία, πρωτοτυπία και ζωντάνια.

Το «ΘΕΑΤΡΟΝ»

Ο νέος πολυδύναμος χώρος πολλαπλών χρήσεων του «Ελληνικού Κόσμου», το «ΘΕΑΤΡΟΝ», έχει σχεδιαστεί με κύρια χαρακτηριστικά την πολυμορφικότητα και την ευελιξία και με βάση τις πιο σύγχρονες τεχνικές και αρχιτεκτονικές προδιαγραφές.

Τα στοιχεία αυτά του παρέχουν μοναδικές δυνατότητες αναδιάταξης και αλλαγής διαρρύθμισης, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε εκδήλωσης, έτσι ώστε ο χώρος να μπορεί να φιλοξενεί τις πιο απαιτητικές παραγωγές: θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, συναυλίες, συνέδρια, εταιρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και θεάματα με ιδιαίτερες σκηνικές απαιτήσεις.

Με οπτικοακουστικό εξοπλισμό μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, πιστό στο όραμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, το «ΘΕΑΤΡΟΝ» φιλοδοξεί να στεγάσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση και να αποτελέσει, σε συνδυασμό με τις υποδομές του «Ελληνικού Κόσμου», σημαντικό πόλο πολιτισμού για την Ελλάδα.

Πού, πώς, πότε

Διεύθυνση: Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος
(δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)
Τηλέφωνο: +302122545000
Website: fhw.gr
Ώρες Λειτουργίας: Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή 10:00-18:00
Ωράριο προβολών «Θόλου»: Σάββατο 11:00-15:00, Κυριακή 11:00-17:00

Για τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» μπορείτε να ενημερώνεστε στο τηλ. 212 254 0300 ή στο www.theatron254.gr ανατρέχοντας στη σελίδα που αφορά κάθε παράσταση.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις