Ελλάδα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι επιδοτήσεις στην ενέργεια για τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν την Τρίτη (23/8)

Οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος για το μήνα Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν αύριο (23.8.2022) στις 09:30 το πρωί, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα (22.8.2022) ότι το ποσό επιδότησης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Σεπτεμβρίου θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως η επιδότηση θα κυμαίνεται κοντά στην περιοχή των 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προκειμένου η τιμή της κιλοβατώρας να πέσει στα 0,18 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του Αυγούστου.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εξάλλου ότι στα ελληνικά νοικοκυριά μπαίνει έξτρα εισόδημα λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης των εισπράξεων από τον τουρισμό, τις συνεχιζόμενες επενδύσεις και την αύξηση κατώτατου μισθού. Σημείωσε ότι οι πολίτες προχωρούν στην κάλυψη των φορολογικών υποχρεώσεων, χωρίς να σημειώνεται συρρίκνωση των καταθέσεων.

Αυτή την καλή εικόνα, πρόσθεσε, θολώνει ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία έχει χτίσει γραμμές άμυνας για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε, ώστε να καλύψουμε μέρος της επιπλέον επιβάρυνσης», ανέφερε και πρόσθεσε πώς τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι η επιδότηση θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του Αυγούστου.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ώστε να γνωρίζουμε το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, την πορεία των φορολογικών εσόδων και τα έσοδα από τον τουρισμό από το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου.

Αυτά τα τρία στοιχεία θα καθορίσουν τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για τέλος το 2022 και τις αρχές και 2023, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Καλπάζουν» οι τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα

Νέο υψηλό ρεκόρ για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου, ενώ αντίστοιχες είναι οι τιμές που διαμορφώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται για την αυριανή ημέρα στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη είναι 794,95 ευρώ. Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (46,2%) από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν λιγνίτες (22,7%), ανανεώσιμες πηγές (15,4%), υδροηλεκτρικά (5,6%) και εισαγωγές (3,9%). Το φορτίο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται μειωμένο (323 γιγαβατώρες έναντι 351 σήμερα).

Πάνω από 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται αύριο η τιμή σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία όπου καταγράφεται η μέγιστη τιμή (624 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκανε άλμα 18% σε σχέση με χθες και διαμορφώνεται πάνω από τα 290 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Εκτός λειτουργία Taxisnet, πόθεν έσχες και e-παράβολο μέσα στον Μάιο λόγω αναβάθμισης
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες για ένα χρονικό διάστημα λόγω αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
EUROKINISSI
Ανατίναζαν ΑΤΜ τραπεζών στη Χαλκιδική με λεία 170.000 ευρώ - Έριχναν λευκή σκόνη στα αυτοκίνητά τους για να εξαφανίσουν τα ίχνη
Σε βάρος των δύο δραστών των διαρρήξεων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διακεκριμένης κλοπής, της έκρηξης, καθώς και για το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών
Εξιχνίαση διαρρήξεων σε ΑΤΜ τραπεζών στη Χαλκιδική
Eγκληματικές οργανώσεις διακινούσαν ναρκωτικά μέσα σε γήπεδα της Θεσσαλονίκης – Οι κωδικές λέξεις και οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί
24 συλλήψεις - Με σκοπό τα μέλη της οργάνωσης να κινούνται «ελεύθερα», είχαν ενοικιάσει το κυλικείο εντός του γηπέδου της ομάδας τους
Ναρκωτικά λεφτά και όπλα
Η κατάθεση της Σοφίας Παυλίδου για τον ξυλοδαρμό της από τον Μάνο Παπαγιάννη: «Έσπασε την πόρτα και με έπιασε από τον λαιμό»
"Η Κόνι Μεταξά μου έλεγε «κάνε κάτι για αυτό» έντρομη, «γιατί φοβάμαι ότι θα με σαπίσει και εμένα στο ξύλο. Κάνε μήνυση για να μπει αυτόφωρο»" είπε στην κατάθεσή της
Η Μαρία Παυλίδου