Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Τον Ιούλιο το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια

Τον Ιούλιο το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια

Περισσότερα δικαιώματα αλλά και μεγαλύτερες δεσμεύσεις φέρνει το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, που θα είναι πραγματικότητα για το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούλιο του 2015. Η «συμφωνία δυο ενήλικων προσώπων» όχι μόνον θα αφορά πλέον και τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και αναμένεται να θίξει ζητήματα συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και φορολογικά.
 

Θα είναι ορθολογικό και συμπαγές, δεν θα εμπεριέχει διακρίσεις λόγω φύλου θα κατοχυρώσει ουσιαστικά τις δύο πλευρές, αλλά θα είναι και σαφώς περισσότερο δεσμευτικό σε σχέση με το Σύμφωνο του 2008” τονίζει στο Βήμα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Παπαϊωάννου.

Στην παρούσα φάση δεν αγγίζεται καθόλου το θέμα των παιδιών στην κοινή ζωή εντός Συμφώνου, αντιθέτως δίδεται μεταξύ άλλων μεγάλη έμφαση στην ίση μεταχείριση στον τομέα της εργασίας. Προβλέπεται, για παράδειγμα, συνυπηρέτηση στον ίδιο τόπο, γεωγραφικά, όπως ακριβώς καισ τον γάμο.

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζουν πως το Σύμφωνο θα είναι έτοιμο τον Ιούλιο. Το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης γίνεται σημαία για τη γενικότερη αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, αναγκαία κατά κοινή ομολογία, καθώς έχουν περάσει 21 ολόκληρα χρόνια από τη μεταρρύθμιση του 1983.

Η Ελλάδα έχει εισπράξει άλλωστε μια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αιχμή του δόρατος την υπόθεση Βαλλιανάτου κατά Ελλάδας, για τη μη συμπερίληψη των ομόφυλων ζευγαριών στο ήδη υπάρχον Σύμφωνο. Ανάμεσα στις 19 χώρες που έχουν αναγνωρίσει μια “αστική ένωση” πέραν του γάμου, μόνο η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν εισαγάγει διακρίσεις με βάση το φύλο.

Πηγή: Βήμα της Κυριακής 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε