Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Καιρός: Νέα μέτρα καθώς η κακοκαιρία «Μπάλλος» μαίνεται – Πού μπαίνει «λουκέτο» την Παρασκευή

Καιρός
Φωτογραφία: Intime

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς ο καιρός δείχνει ότι… δεν αστειεύεται και οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλούν για δεύτερο 24ωρο έντονης καιρικής πίεσης σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Όλα αυτά την ώρα που τα προβλήματα σε μια μόλις μέρα ήταν αμέτρητα.

Και οι εικόνες ενδεικτικές των όσων γίναμε όλοι μάρτυρες…

Κακοκαιρία «Μπάλλος»

Είδαμε κι άλλα πολλά, αλλά ευτυχώς κάτι που δεν είδαμε, ήταν απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η μαρτυρία για άνδρα που αγνοείτο στο Πικέρμι προκάλεσε κάποια στιγμή συναγερμό, ωστόσο ο άνθρωπος εντοπίστηκε σώος και η περιπέτειά του είχε αίσιο τέλος.

Διότι ήταν τέτοια η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, που δυστυχώς θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε γραφτεί μια τραγωδία. Κι αν βάλουμε στην εξίσωση και τις υποδομές του κράτους που -διαχρονικά- δεν είναι και οι καλύτερες, τότε ίσως και να μιλάμε για καθαρή τύχη που δεν θρηνήσαμε θύματα.

Άλλωστε είναι ενδεικτικό πως υπάρχουν περιοχές περιοχές στην Αθήνα στις οποίες έπεσαν μέχρι και 147 τόνοι νερού ανά στρέμμα!

Ο καιρός… έφερε μέτρα

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, λοιπόν, πάρθηκαν έπειτα από την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 14.10.2021, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:

1) Aπό 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως 08:00 αύριο το πρωί, απαγορεύεται η διέλευση όλων των Ι.Χ. οχημάτων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Κηφισό και παραλιακή. Για τα φορτηγά οχήματα θα εκτιμηθεί η κατάσταση ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου και θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε συνεννόηση με την Τροχαία, ενώ θα δίνονται οδηγίες σε όλους τους δρόμους εισόδου στην Αττική.

2) Kλειστές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Click4more: Καιρός: Κλειστά σχολεία την Παρασκευή 15/10 – Η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης

3) Ενθαρρύνεται η τηλε-εργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

4) Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.

5) Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.

6) Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.

Δείτε τις ανακοινώσεις

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης όλα τα μέτρα είναι προληπτικά καθώς, όπως προσέθεσε, «δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί πανικό, αλλά όπως πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».

Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας ο κ. Στυλίανίδης είπε ότι θα υπάρχει επιδείνωση του επικίνδυνου καιρικού φαινομένου, ειδικά στην Αττική, από τις 03:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί. Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν την πορεία τους και θα επηρεάσουν την Εύβοια και τη Χαλκιδική σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ από αύριο υπάρχει, επίσης, σοβαρό ενδεχόμενο να επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως η Σάμος και η Ικαρία.

Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟAΕΔ στην Αττική και η Σχολή ΑμεΑ Αθηνών

Κλειστοί θα παραμείνουν την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟΑΕΔ στην Αττική, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και η σχολή ΑμεΑ Αθηνών του ΟΑΕΔ, για προληπτικούς λόγους ασφάλειας και δυσκολιών μετακίνησης, που πιθανόν να προκύψουν, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

Αποσύρονται οι συρμοί του τραμ λόγω επερχόμενων έντονων καιρικών φαινομένων

Αποσύρονται επιπλέον προληπτικά οι συρμοί της γραμμής του Τραμ κατόπιν ενημέρωσης της ΕΜΥ για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση απο την ΣΤΑΣΥ.

Το πρωί της Παρασκευής οι συρμοί αναμένεται να κινούνται κανονικά, εκτός απροόπτου.

Αναστολή και των εργασιών δικαστηρίων

Τέλος, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής για την Παρασκευή 15.10.2021, λόγω των αιφνιδίων και έντονων καιρικών φαινομένων.

Από την αναστολή εργασιών εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις