Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Έρχονται τα δύσκολα με σφοδρές χιονοπτώσεις και 20 πόντους χιόνι στο κέντρο της Αθήνας

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Έρχονται τα δύσκολα με σφοδρές χιονοπτώσεις και 20 πόντους χιόνι στο κέντρο της Αθήνας

Τα δύσκολα που φέρνει η κακοκαιρία «Ελπίς» φτάνουν με χιόνια στο κέντρο της Αθήνας και θερμοκρασίες που θα θυμίζουν… Σιβηρία.

Ο καιρός λοιπόν δεν αστειεύεται και τη Δευτέρα και την Τρίτη θα δοκιμάσει για τα καλά τους κατοίκους της Αττικής, των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Ευβοίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Χαλκιδικής… Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός μιλώντας στο Newsit.gr το χιόνι στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 20 πόντους.

Το μήνυμα του 112 έχει σταλεί ήδη σε αρκετές περιοχές μεταξύ των άλλων και στην Αττική ώστε οι κάτοικοι να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις αφού οι χιονοπτώσεις θα είναι σφοδρές και θα έρθουν νωρίτερα απ’ ότι τις περιμέναμε. Μετά από σύσκεψη στην Αττική αποφασίστηκε Δευτέρα και Τρίτη να μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, ενώ και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας δεν θα λειτουργήσουν.

Ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, μιλάει στο newsit.gr αναλυτικά για το πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Ελπίς» τα επόμενα 24ωρα.

«Μετά την πρώτη κρούση της κακοκαιρίας “Ελπίδα”το Σαββατοκύριακο, από τη Δευτέρα περιμένουμε το δεύτερο κύμα που θα είναι σαφώς εντονότερο και θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα αλλά κυρίως από την Θεσσαλία και κάτω με ισχυρές χιονοπτώσεις, χιονοκαταιγίδες, οι οποίες θα έχουν σαν συνέπεια, σοβαρές χιονοστρώσεις ακόμα και στο λεκανοπέδιο της Αττικής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Και συνεχίζει λέγοντας ότι με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, η δεύτερη κακοκαιρία θα ξεκινήσει το βράδυ της Κυριακής, από το βόρειο Αιγαίο, θα επηρεάσει αρχικά με σύντομες χιονοπτώσεις την ανατολική Μακεδονία και Θράκη και από το πρωί της Δευτέρας, τα νησιά του βορείου, του ανατολικού Αιγαίου, την Χαλκιδική και σιγά σιγά θα περάσει από τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και την Αττική.

«Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και θα είναι συνεχή»

«Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και θα είναι συνεχή» τονίζει χαρακτηριστικά. Τα έντονα φαινόμενα, σημειώνει ότι τα περιμένουμε στην Αττική από τη Δευτέρα λίγο πριν το μεσημέρι, μέχρι σχεδόν και το μεσημέρι της Τρίτης.

«Όπως καταλαβαίνετε, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν έντονες χιονοπτώσεις, αφού ό,τι πέφτει θα είναι χιόνι και επειδή οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές δεν θα το λιώνει και θα το στρώνει, έτσι λοιπόν περιμένουμε σοβαρές χιονοστρώσεις όχι μόνο στα βόρεια προάστια αλλά και μέσα στο κέντρο της Αθήνας, με πάχος χιονοστρωσης γύρω στους 10 με 20 πόντους.

Click4more: Καιρός – Καλλιάνος για χιόνια στην Αθήνα: 100% πιθανότητα να το «στρώσει» σε αυτές τις περιοχές

Οι θερμοκρασίες θα είναι πολικές αφού ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, τους 5 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά και τους 9 με 10 στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα» υπογραμμίζει.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στην Μακεδονία, στην Δυτική Μακεδονία, μας ενημερώνει,  ότι θα είναι γύρω στους -15 με -16 βαθμούς Κελσίου σε κατοικήσιμες περιοχές, ενώ στα χιονοδρομικα κέντρα θα είναι κοντά στους – 20.

Χιόνια με θυελλώδεις ανέμους

Η κακοκαιρία όπως αναφέρει θα συνεχιστεί και την Τρίτη, μέχρι το μεσημέρι. «Οι άνεμοι τη Δευτέρα θα φτάσουν τα 9 τοπικά στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ, ενώ την Τρίτη 8-9. Από την Τετάρτη και κυρίως από την Πέμπτη και μετά τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν, θα περιοριστούν στην Κρήτη και ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται, όχι όμως σπουδαίες βελτιώσεις καθώς ο υδράργυρος θα παραμείνει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας» καταλήγει ο κ. Αρνιακός.

Σιβηρία ο Χελμός με -37 βαθμούς Κελσίου 

Η κακοκαιρία έχει δείξει ήδη για τα καλά τα δόντια της… Συγκεκριμένα ο παγετός ήταν έντονος την Κυριακή σε όλη την Αχαϊα παρά την ηλιοφάνεια. Στην κορυφή του Χελμού σήμερα το πρωί της Κυριακή (8πμ) καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ με το θερμόμετρο στα χέρια των ανθρώπων του χιονοδρομικού που εργάζονται εκεί να δείχνει 37 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, όπως αναφέρει το kalavrytanews.com. Την ίδια ώρα στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού η θερμοκρασία ήταν -15 και στην πόλη των Καλαβρύτων -3. 

Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται από το Σάββατο σε λευκό κλοιό με τις χιονοπτώσεις να είναι έντονες. Το σκηνικό στην Παναγία της Τήνου είναι μαγευτικό. 

Η Νάξος έχει ήδη ντυθεί στα λευκά και αναμένει τη Δευτέρα το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας. 

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στη Μύκονο που δοκιμάζεται από έντονες χιονοπτώσεις με το λευκό τοπίο να κυριαρχεί. 

Από την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» δεν γλίτωσε ούτε η Κρήτη με την χιονόπτωση να είναι έντονη σε πολλές περιοχές. 

Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις