Στα εκκλησιαστικά βιβλία, αλλά και στο βίο του Αγίου Σάββα, γίνονται ειδικές μνείες στη μαγειρική κατά τη διάρκεια κατηχήσεων και διδασκαλιών μοναχών, όπως η ακόλουθη:
«Όταν πέρασε αρκετός καιρός, ο Ιάκωβος ανέλαβε την υπηρεσία του ξενώνα της Λαύρας του Αγίου Σάββα. Ως εκ τούτου, αναγκαζόταν να μαγειρεύει γι’ αυτούς που έβγαιναν στην έρημο για να μαζέψουν φρύγανα. Κάποτε, λοιπόν, μαγείρεψε φάβα από μπιζέλια και ήταν τόση πολλή που έφαγαν μια μέρα, έφαγαν δεύτερη, περίσσεψε πάλι και έτσι την έριξε από το παράθυρο στον χείμαρρο που παρρέρεε της Μονής.
Διαβάστε περισσότερα στο dogma.gr