Κυριακή, 25 Φεβ.
19oC Αθήνα

Καταγγελία – βόμβα για τα πτυχία – μαϊμου – Πλήρωναν από 5.000 έως 15.000 ευρώ και δεν είχαν παρακολουθήσει ποτέ τα μαθήματα!

Καταγγελία – βόμβα για τα πτυχία – μαϊμου – Πλήρωναν από 5.000 έως 15.000 ευρώ και δεν είχαν παρακολουθήσει ποτέ τα μαθήματα!

– Στοιχεία σοκ από τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ
– «Είναι τίτλοι σπουδών χωρίς να έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα. Είναι πτυχία “μαϊμού”‘. Μιλάμε για 700 τίτλους σπουδών στην ίδια πόλη»
– «Πληρωνόταν από 5.000 έως 15.000 ευρώ ο τίτλος χωρίς να έχουν παρακολουθήσει ποτέ»

Καταγγελίες – φωτιά για το θέμα των παράνομων και παράτυπων τίτλων σπουδών που έπαιρναν χιλιάδες για να διοριστούν στο δημόσιο έκανε ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.

Μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Μιχάλης Κουρουτός, είπε: «Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Δεν είναι πλαστοί οι τίτλοι. Είναι παράνομοι και παράτυποι και όλοι αυτοί δεν μπορούν να απομακρυνθούν παρά μόνο με το νόμο Γιαννάκου του 2005».

Όπως εξήγησε ωστόσο, ο νόμος αυτός είναι ανενεργός επι 9 χρόνια. «Καθημερινά το λέγαμε σε όλους τους υπουργούς όλα αυτά τα χρόνια, ότι πρέπει να εφαμροστεί ο νόμος Γιαννάκου. Είναι τίτλοι σπουδών χωρίς να έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα. Είναι πτυχία “μαϊμού”‘. Μιλάμε για 700 τίτλους σπουδών στην ίδια πόλη. Πήγαιναν και αγόραζαν έναν τίτλο σπουδών “μαϊμου”».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών μίλησε και για την “ταρίφα”. «Πληρωνόταν από 5.000 έως 15.000 ευρώ ο τίτλος χωρίς να έχουν παρακολουθήσει ποτέ. Ζήτησαν δικαστικώς να δικαιωθούν και δεν δικαιώθηκαν. Το φαινόμενο θα μπορούσε να έχει σταματήσει από το 2007. Δεν είναι 2.000 όλοι αυτοί αλλά πολύ περισσότεροι. Επρεπε το 2008 ακόμα και αν είχαν διορισθεί να ξαναδώσουν εξετάσεις για να επαναπιστοποιηθεί ο τίτλος τους. Επι 9 χρόνια κανείς δεν το σταμάτησε. Είναι μεγάλη κοινωνική αδικία και από πίσω κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες και τοπικά συμφέροντα. Να ακυρωθούν οι τίτλοι και να πάνε σπίτι τους».

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Με χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας αναφέρει:

«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μελετά με προσοχή το σοβαρότατο ζήτημα των πτυχίων Ιδιωτικών ΤΕΕ για την περίοδο 2004-2008. Τα πτυχία αυτά χορηγήθηκαν από σχολές ιδιωτικής εκπαίδευσης οι οποίες έκλεισαν μετά από τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.3577/2007 (Α΄ 130) επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, με ευθύνη των Υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν τον Ιανουάριο του 2015. Το ίδιο διάστημα οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία «πιστοποίησης προσόντων», είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές.

Για εννέα ολόκληρα χρόνια από την περίοδο εκείνη με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη και καμία ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε με συνέπεια το πρόβλημα να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα μιας σιωπηρής ανοχής.

Αντίθετα, οι Υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ενδελεχείς ελέγχους μέσω των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης για το σύνολο των Ιδιωτικών ΤΕΕ της χώρας και εντόπισαν όλα τα Ιδιωτικά ΤΕΕ, στα οποία σημειώθηκαν αντίστοιχες παρατυπίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.3577/2007.

Ο πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, διαβίβασε τα στοιχεία των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και σύμφωνα με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, έτσι, ώστε, να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό.

Σύντομα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008), και θα υλοποιηθεί η σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Ύστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο Υπουργός Παιδείας θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα από το ν. 3577/2007».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε