Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Κέντρο ΓΑΙΑ – Μουσείο Γουλανδρή: Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή

Κέντρο ΓΑΙΑ – Μουσείο Γουλανδρή: Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή

Στο Κέντρο ΓΑΙΑ στην Κηφισιά –που ιδρύθηκε το 2001 σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου– γίνεται, με διαδραστικό τρόπο, μια πρώτη γνωριμία του πλανήτη με την ποικιλία των τοπίων του, της βλάστησης και του ζωικού πλούτου του και την επιρροή του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Το Κέντρο Γαία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή παρουσιάζει ένα ηλεκτρονικό υπερθέαμα, για εκπαιδευτικούς και μορφωτικούς λόγους, με στόχο όχι μόνο να μαγέψει, αλλά και να προβληματίσει οικολογικά το κοινό που το παρακολουθεί. Βασίζεται σε σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα με βίντεο, led ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και στο απαραίτητο ηχητικό ντύσιμο κάθε θεματικής ενότητας.

Η περιπλάνηση των επισκεπτών ξεκινά με την παρουσίαση του πλανήτη μας και συνεχίζεται με όλα τα οικοσυστήματα της Γης. Μέσα από ηλεκτρονικά και διαδραστικά παιχνίδια, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πώς λειτουργεί ο πλανήτης Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια και τη σημερινή κατάσταση, με τις παρεμβάσεις του σύγχρονου ανθρώπου.

Η μοναδική στον κόσμο «Γεώσφαιρα»

Η εντυπωσιακή και μοναδική στον κόσμο «Γεώσφαιρα», μια «ζωντανή» οθόνη με διάμετρο 5μ. και εμβαδόν 40 περίπου τ.μ., προβάλλει τον περιστρεφόμενο πλανήτη από 225.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης.

«Κλιματική αλλαγή και εμείς»

Το Μουσείο δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς», με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο αυτές μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει. Στόχος της έκθεσης είναι η νέα γενιά να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να προετοιμαστεί και να τις αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικότερα.

Η Έκθεση αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς, που θίγουν τις εξής κύριες θεματικές κατηγορίες: Ενέργεια / Μεταφορές / Παραγωγή Τροφίμων / Χρήση Νερού / Απορρίμματα-Ανακύκλωση / Επιστημονική Έρευνα / Επιπτώσεις / Προσωπική Ευθύνη και Παγκοσμιότητα.

«Σεισμός στο Μουσείο»

Παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση για την κλιματική αλλαγή, λειτουργεί στο Κέντρο ΓΑΙΑ και η περιοδική ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο». Η πρωτότυπη αυτή έκθεση αποτελεί μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία που επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα και να εξοικειωθούν με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού, αλλά και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατευτούν, μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας: μοναδικά μοντέλα υδρογείων που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, μετάδοση σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο, είναι μερικά από τα εκθέματα. Η διαδραστική εμπειρία της έκθεσης συμπληρώνεται με τη “Σεισμική Τράπεζα” και την “Καρέκλα Εικονικής Πραγματικότητας”, αλλά και τις εφαρμογές “Σεισμός στην Πόλη” και “Γίνε Σεισμοειδικός”, μέσα από τις οποίες το κοινό ενημερώνεται σχετικά με το πώς μπορεί να προστατεύεται όταν σημειώνεται σεισμός.

Πού, πώς, πότε

Διεύθυνση: Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62, Κηφισιά
Τηλέφωνο: 210 8015870
Website: gnhm.gr

EIΣΟΔΟΣ
Δευτέρα έως Παρασκευή από Όθωνος 100
Σάββατο και Κυριακή από Λεβίδου 13

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Λόγω του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, η είσοδος στο Μουσείο την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 θα είναι δωρεάν για όλους τους επισκέπτες.
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 – 14:30
Σάββατο και Κυριακή: 10:00-15:00
Επίσημες αργίες: ΚΛΕΙΣΤO
Αύγουστο: KΛΕΙΣΤΟ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις