Ελλάδα

Κορονοϊός – Εμβόλιο: «Τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” νέων μεταλλάξεων»

Όπως κάθε Δευτέρα έτσι και σήμερα, 18.10.2021, έγινε η ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό αλλά και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όλα αυτά ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 3.164 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 541  και την Θεσσαλονίκη 453 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων του 24ώρου).

Τον λόγο πήρε πρώτη η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία μίλησε για την ανοσία μετά τον εμβολιασμό, η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία που γίνεται μετά από φυσική μόλυνση.

Επιπλέον, η ίδια είπε πως οι συστάσεις για την επαναληπτική δόση όσων έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αφορούν σε… δεύτερο μονοδοσικό τσίμπημα τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη δόση.

«Καμπανάκι» για τα παιδιά

Ακολούθως η Μαρία Θεοδωρίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά, συνιστώντας στους γονείς να ακολουθούν στο έπακρο τις οδηγίες των ειδικών.

Για τα εμβόλια mRNA, που αναπτύχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, η ίδια τόνισε πως είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έχοντας συμβάλλει καθοριστικά μέχρι τώρα στον έλεγχο της πανδημίας, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Επανέλαβε ότι η ανοσία που προσφέρουν είναι ποιοτικά καλύτερη από την φυσική νόσηση. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης απ΄ ότι οι εμβολιασμένοι, επισήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διενθείς επιστημονικούς φορείς. «Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», όπως είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι σε μελέτη παιδιών και εφήβων διαπιστώθηκε ότι ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης. Αυτό υπογραμμίζει, είπε η κ. Θεοδωρίδου, ότι τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων.

Κορονοϊός: Δείτε όλα όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γονόρροιας και σύφιλης στην Ελλάδα - Προσοχή στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Συστήνεται η εξέταση για ΣΜΝ πριν από κάθε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με νέους συντρόφους, καθώς πολλές λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές
ΕΟΔΥ: Πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γονόρροιας και σύφιλης στην Ελλάδα – Προσοχή στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
18χρονος ξυλοκοπήθηκε άγρια έξω από κλαμπ στη Σάμο - «15 άτομα τον έριξαν κάτω και τον χτυπούσαν, τους έλεγε να σταματήσουν και τον κλωτσούσαν»
«Όλα τα χτυπήματα, τα έχει φάει στο πρόσωπο. Είμαστε στο νοσοκομείο. Είμαστε δεύτερη μέρα εδώ. Δεν ξέρουμε τι έχει. Το μάτι του το ένα βλέπει θολά. Έχει ζαλάδες»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Πιάστηκε στα «πράσα» εγκληματική οργάνωση που προμήθευε όλη την Κρήτη με πυρομαχικά από την Αλβανία
Έκρυβαν τα πυρομαχικά σε ειδική κρύπτη αγροτικού φορτηγού - Ο ρόλος των μελών της οργάνωσης, ο «εγκέφαλος» που είχε συλληφθεί στο παρελθόν για παρόμοια υπόθεση και τα αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας
Πυρομαχικά
1