Ελλάδα

Κορονοϊός: Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να πηγαίνουν στα νησιά!

Η μαζική μετάβαση πολιτών προς τα νησιά οδήγησε την κυβέρνηση να απαγορεύσει την μετακίνηση πολιτών που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι προς αυτά. Από πότε θα ισχύσει η απαγόρευση. Τι θα ισχύει με όσους θέλουν να επιστρέψουν.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα γεμάτα πλοία σαν να είναι δεκαπενταύγουστος οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα για τις μετακινήσεις προς αυτά. Έτσι, με απόφαση των υπουργείων Ναυτιλίας και Πολιτικής Προστασίας απαγορεύεται από τις έξι το πρωί του Σαββάτου (21/03/2020) η μετακίνηση προς τα νησιά των πολιτών που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Πως θα γίνεται ο έλεγχος – Ποιο έγγραφο θα απαιτείται

Μιλώντας στο newsit.gr ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι: «Ο έλεγχος θα γίνεται με την επίδοση της φορολογικής δήλωσης, όπου μέσα εκεί φαίνεται ξεκάθαρα ο τόπος κατοικίας. Αυτό θα είναι ένα απαραίτητο έγγραφο, προκειμένου να ταξιδέψει κάποιος από εδώ και στο εξής, στα νησιά. Παρατηρήθηκε πολύ μεγάλο πρόβλημα από την αρχή κιόλας της εβδομάδας, όπου πολλοί επέλεξαν να φύγουν με προορισμό τα νησιά. Με αφορμή τώρα το Σαββατοκύριακο πήραμε την απόφαση να το τρενάρουμε όσο μπορούμε. Δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν να μην αρμόζουν τις οδηγίες του “Μένουμε Σπίτι”, γι αυτό και εμείς οφείλουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε. Πρέπει με κάθε τρόπο να προστατέψουμε τους νησιώτες γιατί το υγειονομικό σύστημα δεν αντέχει».

Έτσι, στο πλαίσιο των μέτρων αυτών θα επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων όπου θα ορίζεται αναλυτικά το πεδίο εφαρμογής, οι περιορισμοί αλλά και οι εξαιρέσεις.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τονίζει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας του COVID 19. Το βασικό μήνυμα είναι “Μένουμε σπίτι” και περιορίζουμε, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις μας ώστε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολίτικης Προστασίας κ. Χαρδαλιά, από τις 6 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2020, επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται λοιπόν αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί. Δείχνουμε λοιπόν κοινωνική υπευθυνότητα. Εμποδίζουμε την εξάπλωση της πανδημίας. ‘Μένουμε σπίτι”», καταλήγει ο κ. Πλακιωτάκης.

Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο περήφανος χορός των Ποντίων υπό σφοδρή βροχή στο Σύνταγμα - Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία
Στην Πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε η συγκινητική επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με Εύζωνους ντυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη
Εκδηλώσεις στο Σύνταγμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
«Φώναζα "πάρτε τα λεφτά και αφήστε μου τα χαρτιά"» λέει η αθλήτρια Ανδριάνα Φωτακοπούλου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στην Πάτρα
«Και ενώ πήγαινα προς τον καταυλισμό, σταματώ. Μπροστά μου βλέπω 50 – 60 Ρομά και λέω ‘ώπα, δεν θα σε βρούνε ποτέ εδώ’» περιγράφει η πρώην πρωταθλήτρια στίβου
Ανδριάνα Φωτακοπούλου
«Σείστηκε» το Σύνταγμα στην αλλαγή φρουράς: Οι Εύζωνες με ποντιακή φορεσιά για να τιμήσουν τα 107 χρόνια από την Γενοκτονία
Οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ανήμερα στις 19 Μαΐου στην Πλατεία Συντάγματος από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Εκδηλώσεις στο Σύνταγμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου