Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους – Τι αλλάζει από τη Δευτέρα

Κορονοϊός: «Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους – Τι αλλάζει από τη Δευτέρα

Νέα μέτρα μπαίνουν κατά του κορονοϊού σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι πολίτες, αφού οι περισσότερες δραστηριότητές τους θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα τεστ μπαίνοντας στην ουσία σε ένα ιδιότυπο lockdown.

Η δε είσοδος στους εσωτερικούς χώρους των καφέ και των εστιατορίων δε θα επιτρέπεται καθόλου σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Υποχρεωτικά θα είναι τα τεστ και για να εργαστούν οι ανεμβολίαστοι. Ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι, ενώ οι κυρώσεις είναι αναστολή εργασίας.

Εκτός από την εργασία, τα τεστ γίνονται προϋπόθεση για την ψυχαγωγία και την άθληση.

Απαραίτητα τα τεστ και για τους ταξιδιώτες. Ωστόσο οι ανεμβολίαστοι δε θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές.

Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, αλλά και σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναλυτικά τι θα ισχύει από τις 13 Σεπτεμβρίου

Από 13 Σεπτεμβρίου 2021 είναι υποχρεωτικά τα τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με δαπάνη εργαζομένου και 10 ευρώ το τεστ και αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Υποχρεωτικά είναι τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Από την άλλη για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ το κάθε τεστ.

Εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα πάντα με δική τους δαπάνη και μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ θα πρέπει να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test έως και 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών. Για τους ανήλικους από 5 έως 12 ετών self test που παρέχεται δωρεάν. Μάλιστα δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορονοϊού πριν ταξιδέψουν.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς χώρους όπως: καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως έξι μήνες από την διάγνωση). Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης θα γίνεται με την εφαρμογή covid free app.

Στα γήπεδα θα επιτρέπεται μόνο η είσοδος σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από την διάγνωση). Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω της εφαρμογής covid free app.

Σε σινεμά, μουσεία, θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες (έως 6 μήνες από την διάγνωση) και ανεμβολίαστους όμως που έχουν κάνει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν φυσικά να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες αλλά και οι ανεμβολίαστοι οι οποίοι θα έχουν κάνει εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν.

Να σημειωθεί ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις