Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει το απόγευμα ο Θάνος Πλεύρης

Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει το απόγευμα ο Θάνος Πλεύρης

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων θα ανακοινώσει σήμερα (02.11.2021) στις 18:00 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

Με τα κρούσματα να φτάνουν χθες σχεδόν τις 5.500 και σήμερα να υπάρχουν ήδη οι πληροφορίες ότι θα ξεπεράσουν τις 6.000 αφού περίπου στις 09:30 έφταναν σχεδόν τις 3.400, η ανάγκη για νέα μέτρα μοιάζει επιτακτική. Και γι’ αυτό αποφασίστηκε στις 13:00 το μεσημέρι να συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιδημιολόγων και στις 18.00 θα γίνουν ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη. 

Η κυβέρνηση δεν συζητά το οριζόντιο lockdown, όπως τουλάχιστον δήλωσε χθες στο MEGA ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης. Με την πανδημία εκτός ελέγχου, ξανά, όμως, τα πράγματα, ειδικά στις “κόκκινες” περιοχές, θα αλλάξουν. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτά που θα ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και για όλους, στις “κόκκινες” περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται τα μέτρα θα επεκταθούν και στις “πορτοκαλί” περιοχές, αλλά αυτό ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να γίνονται περισσότερα τεστ, rapid ή μοριακά, από τους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, δυο ή και τρία την εβδομάδα και με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους. 

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για αλλαγή του ωραρίου στην εστίαση, με μαγαζιά και μπαρ να κλείνουν στη 01:00, ενώ μεγάλο “αγκάθι” φαίνεται πως θεωρούνται τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπου μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και χωρίς μάσκες και όπου δεν τηρούνται τα μέτρα. Και γ’ αυτό δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτά να κλείσουν στις “κόκκινες” περιοχές. 

Δεν αποκλείεται, επίσης, το ενδεχόμενο επαναφοράς της σήμανσης περιοχών με «βαθύ κόκκινο» χρώμα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή πιθανών νέων μέτρων.

«Βράζει» η Βόρεια Ελλάδα, τελειώνουν τα κρεβάτια ΜΕΘ 

Δεν αποκλείεται στον επιδημιολογικό χάρτη να ενταχθούν κι άλλες περιοχές, αλλά και να “επιστρατευτεί” ξανά η σήμανση περιοχών με «βαθύ κόκκινο». Ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος σε 21 περιφερειακές ενότητες της χώρας και “κατεβαίνει” διαγώνια, από τη βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία και καταλήγει στην Πελοπόννησο

Εκείνο που, περισσότερα απ’ όλα, έχει θορυβήσει τους ειδικούς είναι η αύξηση στους διασωληνωμένους, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά κυρίως στους θανάτους.

Και βέβαια στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκεται κυρίως η βόρεια Ελλάδα, όπου τα εμβολιαστικά ποσοστά φτάνουν δεν φτάνουν το 50% ανάλογα την περιοχή. Από την άλλη το σύστημα Υγείας άρχισε να δέχεται ιδιαίτερα μεγάλη πίεση.

Σύμφωνα με στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, τα οποία επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε τη Δευτέρα (01.11.2021) την εφημερία του με 5 διασωληνωμένους ασθενείς σε απλούς θαλάμους. Οι 15 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι γεμάτες και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων κρεβατιών, όπως λένε.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης η ΜΕΘ δυναμικότητας 15 κλινών είναι πλήρης και υπάρχουν επιπλέον 6 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία. Στο Παπαγεωργίου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ΜΕΘ 18 κλινών είναι κατειλημμένη και υπάρχουν επιπλέον 8 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 προσωρινά σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Ευαγγελία Τσικρίκα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις