Ελλάδα

Κορονοϊός: Νόσηση και εμβόλιο δίνουν την καλύτερη δυνατή ανοσία

Στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, η οποία φαίνεται να παρέχει σημαντική προστασία τόσο από τις νοσηλείες όσο και από τους θανάτους, επανήλθε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό και το εμβόλιο.

Επίσης αναφέρθηκε και στον αντιγριπικό εμβολιασμό, τονίζοντας ότι «έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας». Ο στόχος του εμβολιασμού έχει επιτευχθεί παρά την μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα καθώς υπάρχει προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο και για μικρότερο χρονικό διάστημα τον ιό.

Αναφερόμενη σε στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ τόνισε ότι η μόλυνση με κορονοϊό είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι είναι 7 φορές περισσότεροι σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Μιλώντας για μελέτη της εταιρείας Pfizer, η οποία έγινε σε 5.000 άτομα, είπε ότι ότι μόνο 6 άτομα νόσησαν από αυτούς που είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου ενώ από την ομάδα αυτών που δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου νόσησαν 123 άτομα. Όπως πρόσθεσε, όσον αφορά την πιο σοβαρή παρενέργεια της περικαρδίτιδας μυοκαρδίτιδας αυτή εμφανίστηκε σύμφωνα με άλλα στοιχεία σε 2 άτομα σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένων.

Τρίτη δόση εμβολίου, ανοσία και… συνδυασμοί

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση είπε ότι η ανοσία και τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά την τρίτη δόση είναι πολύ γρήγορη και αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού. Επίσης τόνισε ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού και την μείωσης των κρουσμάτων όπως έχει φανεί σε άλλες χώρες.

Η ίδια εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυξήσει την επαναλοίμωξη σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και εμβολιασμένους και επισήμανε ότι η νόσηση και στη συνέχει ο εμβολιασμός προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ανοσία.

Click4more: Κορονοϊός- Εμβόλιο: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση – Όλοι οι συνδυασμοί του mix and match

Μιλώντας για τη φυσική ανοσία, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η φυσική ανοσία από μόνη της δεν είναι ικανή να προστατεύσει 100% από τον κορονοϊό όπως δείχνουν αρκετές μελέτες. Όσοι έχουν αναρρώσει 12 μήνες μετά από τη νόσο, έχουν μία ανοσία η οποία εξασθενεί παρότι βρίσκουμε στους ανθρώπους αυτούς ικανοποιητικά εξουδετερωτικών αντισώματα τα ποσοστά των οποίων όμως διαφέρουν ανάλογα με τη μετάλλαξη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Θεοδωρίδου κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η εξασθένηση της χημικής ανοσίας μετά τη φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει και γι’ αυτό όπως είπε θα υπάρξουν συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για το τι θα πρέπει να κάνουν όσον αφορά την 3η αναμνηστική δόση όσοι έχουν ήδη νοσήσει.

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού: Η χρήσιμη εφαρμογή ΑΙ που παραμένει αναξιοποίητη – «Οι γιατροί δεν την χρησιμοποιούν γιατί δεν τη ξέρουν»
Ένας γιατρός περιγράφει την εμπειρία του για τον Ψηφιακό Βοηθό Γιατρού - Τι είναι, πως χρησιμοποιείται και πώς μπορεί να βοηθήσει ασθενή και γιατρό ως προς τη διάγνωση
Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού: Η χρήσιμη εφαρμογή ΑΙ που παραμένει αναξιοποίητη – «Οι γιατροί δεν την χρησιμοποιούν γιατί δεν τη ξέρουν»
Έρχονται έντονες βροχές και καταιγίδες - «Ζόρικη» κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο
Την Κυριακή αναμένεται η κακοκαιρία να επηρεάσει όλη τη χώρα, φέρνοντας έντονες βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις και ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους, με φαινόμενα που ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα
Βροχή στην Αθήνα
Δάκρυσε η Θεσσαλονίκη για τους 7 νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ: Σπαραγμός στην Τούμπα στην συγκινητική τελετή αποχαιρετισμού
Σε Ευκαρπία, Στεφανινά Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρεια Ημαθίας και Αρωνά Πιερίας σήμερα και αύριο οι κηδείες των 7 θυμάτων του σοκαριστικού δυστυχήματος στη Ρουμανία
Υποδοχή των σορών των οπαδών του ΠΑΟΚ
7
Στο μικροσκόπιο οι 6 φάκελοι αδειοδότησης του εργοστασίου Βιολάντα - Το προπάνιο, οι μαρτυρίες και τα επόμενα βήματα της έρευνας
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπόγειο όπου σημειώθηκε η έκρηξη φέρεται να ήταν «αδήλωτο», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχαν εγκατεστημένοι ανιχνευτές διαρροής αερίων
Η επιχείρηση κατάσβεσης
6
Καιρός σήμερα: Θυελλώδεις άνεμοι αγγίζουν τα 8 μποφόρ – Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 13 με 15 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 18 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου
καιρος