Ελλάδα

Κορονοϊός: Ραγδαία η εξάπλωση στην Κρήτη – Στα όρια τους οι ΜΕΘ Covid

Συναγερμός στο χωριό των Κουνάβων με κρούσματα σε μαθητές. Την ένταξη στο "βαθύ κόκκινο" ζητούν τα Ανώγεια.

Όλο και πιο ανησυχητική γίνεται η κατάσταση στην Κρήτη με την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και την αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στο νησί. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 34 νέες μολύνσεις, στα Χανιά 19, στο Ρέθυμνο 15 και στο Λασίθι 1. 

Δείτε εδώ τα μεταλλαγμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη

Συναγερμός σήμανε στο χωριό των Κουνάβων, έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων κορoνοϊού σε μαθητές δημοτικού. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο Δήμαρχος Αχαρνών Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, εντοπίστηκαν θετικοί στον κορoνοϊό έντεκα μαθητές δημοτικού και μια δασκάλα. Έχει ξεκινήσει ήδη η ιχνηλάτηση των επαφών τους και τα αποτελέσματα της ενδεχόμενης περαιτέρω διασποράς, αναμένονται αύριο. «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ότι έχει συμβεί. Παρακαλούμε να τηρείται όλοι τα μέτρα», τόνισε ο κ. Κοκοσάλης.

Δύσκολη η κατάσταση στα Ανώγεια

Την ένταξή της στο “βαθύ κόκκινο” και την αναστολή της λειτουργίας του δημοτικού και του γυμνασίου αιτείται η τοπική κοινωνία των Ανωγείων με τον δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη να έχει ήδη μεταφέρει το αίτημα στην Πολιτική Προστασία και στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο δήμαρχος, ήδη οι δυο Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων έχουν προχωρήσει σε κατάληψη στα δύο σχολεία.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο τρόποι επιπλέον για να σταματήσει η λειτουργία των σχολικών δομών, ο ένας να τεθούν σε καραντίνα και ο δεύτερος να κηρυχθεί όλος ο δήμος σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Η τοπική κοινωνία εμφανίζεται ανήσυχη μετά και τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα Ανώγεια και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και προληπτικά μέτρα.

Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη ο κ. Κεφαλογιάννης το αίτημα έτυχε θετικής αντιμετώπισης και θα εισαχθεί στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής, προκειμένου να δοθεί το “πράσινο φως”.

Στο όριο οι ΜΕΘ

Ιδιαίτερα τα νοσοκομεία του Ηρακλείου δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από την αύξηση των νοσηλειών στις κλινικές και τις ΜΕΘ Covid.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου όπως την περιέγραψε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 ο συντονιστής Covid στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης.

«Οι ασθενείς με κορονοϊό έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας βρισκόμαστε στο όριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πασπάτης.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύονται 34 ασθενείς στην κλινική Covid και 7 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

«Σε περίπτωση που χρειαστεί η νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στην εντατική θα πρέπει είτε να μεταφερθούν στο ΠΑΓΝΗ είτε να προχωρήσουμε στην επέκταση της μονάδας για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες», πρόσθεσε ο συντονιστής Covid στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης.

Στο Βενιζέλειο λειτουργούν ήδη 2 κλινικές Covid και η αύξηση των νοσηλειών ενεργοποιεί το Plan B του νοσηλευτικού ιδρύματος για την ανάπτυξη και τρίτης κλινικής.

«Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε στο νοσοκομείο και τρίτη κλινική για νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό. Τα νοσοκομεία δέχονται ισχυρές πιέσεις. Το πρόβλημα δεν είναι οι χώροι αλλά κυρίως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και ο εξοπλισμός που απαιτείται», σημείωσε ο κ. Πασπάτης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Το επεισόδιο που οδήγησε στην σύλληψη του Άρη Μουγκοπέτρου για ενδοοικογενειακή απειλή - Η γυναίκα του «έχει panic button στο κινητό της»
Ο δικηγόρος της συζύγου του περιέγραψε στο newsit.gr όλα όσα έγιναν - Γιατί άφησε την συνεργασία του με τον Μουγκοπέτρο και ανέλαβε την σύζυγό του
Άρης Μουγκοπέτρος: Το επεισόδιο που οδήγησε στη σύλληψή του για ενδοοικογενειακή απειλή – Η γυναίκα του «έχει panic button στο κινητό της»
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχτεί ο δήμος Αγίου Δημητρίου μετά τις καταστροφές από την ισχυρή καταιγίδα
Μεταξύ των σημείων που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι η ευρύτερη περιοχή των οδών Λιδωρικίου, Τεπελενίου, Βαλτετσίου και Δράμας
Σοβαρές ζημιές στον δήμο Αγίου Δημητρίου από τη νεροποντή της Παραμονής Χριστουγέννων
Χριστούγεννα στα μπλόκα οι αγρότες: Στην άκρη τα τρακτέρ, ανοιχτές οι λωρίδες κυκλοφορίας, νέα σύσκεψη έως την Κυριακή
Τα οχήματα που κινούνται προς Θεσσαλονίκη ακολουθούν διαδρομή μέσω της πόλης της Λάρισας, από την παλαιά εθνική οδό, και στη συνέχεια επανέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον κόμβο της Γυρτώνης
Στιγμιότυπο από τα μπλόκα των αγροτών στα Μάλγαρα
6
Χριστούγεννα στην Αθήνα της δεκαετίας του 1960: Το δέντρο στο Σύνταγμα και οι στολισμένες βιτρίνες σε ένα ταξίδι στον χρόνο
Το φιλμ των 8mm μάς ταξιδεύει στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα του 1962 - Βλέπουμε πλάνα από το δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος, το Ζάππειο και τον κόσμο στα καταστήματα σε Πανεπιστημίου και Σταδίου
Χριστούγεννα στην Αθήνα του 1962