Ελλάδα

Κούρεμα καταθέσεων: Ποιοί είναι οι “κουρείς” τους

Ντράγκι και Ρέγκλινγκ είναι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι μπορεί να αναδειχθούν σε …¨κουρείς¨ των Ελλήνων καταθετών. Είναι αυτοί που με τη δύναμή τους έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν το ¨κούρεμα¨ των καταθέσεων.

Για να συμβεί, όμως αυτό προηγουμένως θα πρέπει να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις και η ελληνική κυβέρνηση να τα ¨σπάσει¨ με τους εταίρους.

Από τη Δευτέρα το πρωί ξεκινάει τυπικά ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Και λέμε τυπικά γιατί ουσιαστικά και άτυπα οι ανταλλαγές απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν είχε ποτέ σταματήσει.

Αν λοιπόν οι εταίροι επιμείνουν στις θέσεις τους και προπαντός αρνηθούν να ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους, πράγμα πολύ πιθανό αφού ο Αλέξης Τσίπρας με τον ελιγμό του δημοψηφίσματος όχι μόνο έχασε τη στήριξη της Μέρκελ, του Ολάντ ακόμα και του Ρέντσι, αλλά τοποθέτησε απέναντι τη Γερμανίδα καγκελάριο σε σημείο μάλιστα που οι Γερμανοί να απεργάζονται σενάρια για κυβέρνηση χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, όπως είδαμε τις τελευταίες δύο μέρες σε δημοσιεύματα.

Αν λοιπόν διαψευστούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως έγινε και με εκείνες που έκαναν πριν από τις εκλογές, τότε δεν αποκλείεται να βρεθούμε σε χειρότερη πρόταση για συμφωνία, όπως έγινε στην Κύπρο.

Στο σημείο αυτό αν η κυβέρνηση αρνηθεί να υπογράψει είναι ενδεχόμενο να αναλάβει δράση ο κύριος Ντράγκι ή ο κύριος Ρέγκλινγκ και το αποτέλεσμα θα είναι το ¨κούρεμα¨ των καταθέσεων ή η επιστροφή στη δραχμή.

Ο κύριος Ντράγκι μπορεί να προκαλέσει ¨κούρεμα¨ είτε κουρεύοντας τα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να πάρουν ρευστότητα μέσω του ELA ή να ζητήσει να επιστραφεί μέρος ή ολόκληρος ο ELA.
Από την πλευρά του ο κύριος Ρέγκλινγκ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση απαιτώντας την επιστροφή των 140 δις. περίπου που δάνεισε ο EFSF στη χώρα μας.

Πάντως, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σε περίπτωση «κουρέματος» των καταθέσεων θα προηγηθεί η συμμετοχή των μετόχων και των ομολογιούχων στις απαιτήσεις και στο τέλος θα επιστρατευθεί το ¨κούρεμα¨.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Προφυλακίστηκε ο 24χρονος για τη δολοφονία του 37χρονου στο Περιστέρι - «Ήταν η κακιά στιγμή»
Στην απολογία του, ενώπιον του ανακριτη, ο κατηγορούμενος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι διαφωνήσει με το θύμα δύο μέρες πριν και πως εκείνο το βράδυ είχε πάει να τον βρει για να λύσουν τη διαφορά
Η στιγμή που φτάνει το περιπολικό στον τόπο του εγκλήματος και ξεκινάει το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη
Επιστρέφει με αεροδιακομιδή στη Βρετανία το κοριτσάκι που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στον πυθμένα πισίνας στη Ρόδο
Το κοριτσάκι παρέμεινε μέσα στο νερό για 10 ολόκληρα λεπτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, γεγονός που του προκάλεσε βαρύτατες εγκεφαλικές και άλλες βλάβες και είναι κρίσιμη η κατάστασή του
Πισίνα
Σε εξέλιξη οι απολογίες των 12 από τους συλληφθέντες για το κύκλωμα με τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή όπως εγκληματική οργάνωση, απάτη σχετική με επιχορηγήσεις, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για το πλημμέλημα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης
Οι συλληφθέντες για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγούνται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Αγροτικός συνεταιρισμός ζητά πίσω 600.000 ευρώ από τον «Φραπέ» στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σουλτανίνας στην Κρήτη ζητά πίσω το ποσό των 600.000 ευρώ από τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Ξυλούρη που ήταν πρόεδρος Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας
Ανθισμένες αμυγδαλιές σε χωράφι στον θεσσαλικό κάμπο. 
(EUROKINISSI)
5