Ελλάδα

Κρούσματα ψώρας σε γηροκομείο της Εύβοιας: Απείλησαν τις εργαζόμενες να μην ενημερώσουν τις οικογένειες των ηλικιωμένων

Κόρη εργαζόμενης κατήγγειλε πως η υπεύθυνη του γηροκομείου προσπαθούσε να τους πείσει να μην μιλήσουν για να μην «χαλάσει η εικόνα τους»

Δύο κρούσματα ψώρας εμφανίστηκαν σε ένα γηροκομείο στην Εύβοια, προκαλώντας αντιδράσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων αλλά και για την αντιμετώπιση που είχαν ως προς το περιστατικό οι υπεύθυνοι.

Η ψώρα, όπως είναι λογικό, μεταδόθηκε τόσο στους τρόφιμους όσο και στους εργαζόμενους του γηροκομείου στην Εύβοια αλλά τους χορηγήθηκε άμεσα θεραπεία από δερματολόγο, αναφέρει το iatropedia.gr.

Στα τέλη Απριλίου οι 15 τρόφιμοι εξετάστηκαν από δερματολόγο και δύο από αυτούς διαγνώσθηκαν με παρασιτική ψώρα, όπως και μία εργαζόμενη.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην εκπομπή «Live You», υπήρξε προσπάθεια να «κουκουλωθεί» το περιστατικό, καθώς οι εργαζόμενες που ενημέρωσαν τις οικογένειες των τροφίμων βρέθηκαν στο στόχαστρο της υπεύθυνης του οίκου ευγηρίας. Κόρη εργαζόμενης καταγγέλλει ότι η υπεύθυνη του ιδρύματος «απείλησε» τις εργαζόμενες που ενημέρωσαν τις οικογένειες των ηλικιωμένων, γιατί «δεν έπρεπε να μαθευτεί για να μην πληγεί η εικόνα του γηροκομείου».

Τι είναι η ψώρα

Η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis). Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων.

Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή. Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση του κνησμού μεσολαβούν 2-6 εβδομάδες, ενώ αν πρόκειται για επαναμόλυνση, ο κνησμός εμφανίζεται συντομότερα, εντός 1-4 ημερών. Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας.

Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασμάτων. Εάν ο κνησμός επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο από 2-4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία ή εάν εμφανιστούν νέες δερματικές βλάβες, θα χρειαστεί ιατρική συμβουλή και πιθανόν επανάληψη της θεραπείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Λαμία - 31χρονος κλείδωνε τη σύντροφό του στο μπάνιο για να δει πόσο τον αγαπάει
Το Δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης 9 μηνών με 3ετη αναστολή στον 31χρονο που ομολόγησε τις πράξεις του και τη σύσταση να μην ξαναενοχλήσει την 30χρονη που τον κατήγγειλε
Γυναίκα 1