Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ξενοδοχεία: Γύρω στο 10% η αύξηση τιμών στους τουριστικούς προορισμούς

Ξενοδοχεία: Γύρω στο 10% η αύξηση τιμών στους τουριστικούς προορισμούς
ΦΩΤΟ NEWSIT.GR

Αυξήσεις από 10% έως 30% παρατηρούνται στις τιμές των ξενοδοχείων στους καλοκαιρινούς προορισμούς, με τους ξενοδόχους να προσπαθούν να τις κρατήσουν όσο γίνεται σε ανεκτά επίπεδα.

Ξενοδόχοι από διάφορες περιοχές τις χώρας μιλούν στο newsit.gr για το που κυμαίνονται οι τιμές σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Χαλκιδική: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι προσιτές οι τιμές στον κόσμο»

Η Κέλλυ Γιοβάσου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων επιχείρησης ενοικίασης διαμερισμάτων στη Γερακινή Χαλκιδικής μιλώντας στο newsit.gr, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι μια δύσκολη χρονιά που όμως όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να πάει καλά.

Λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης έχουν αυξηθεί τα πάντα, οι λογαριασμοί, τα αναλώσιμα, ακόμα και οι πρώτες ύλες για το πρωινό των επισκεπτών μας. Παρά τις αυξήσεις αυτές, εμείς προσπαθούμε να βάλουμε πλάτη και να κρατήσουμε τις τιμές όσο μπορούμε. Δεν είναι εύκολο να μην κάνουμε καθόλου αυξήσεις όμως».

Η ίδια συνεχίζει λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στο 10% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Ένα μικρό δωμάτιο με όλες τις παροχές και με πρωινό και με κουζίνα και με μπάνιο κοστίζει αυτήν την περίοδο περίπου 50 ευρώ σε εμάς, ενώ πέρυσι την ίδια εποχή κόστιζε περίπου 40 ευρώ τη βραδιά. Στη high season αργότερα θα πάει αναγκαστικά στα 90 ευρώ, ενώ πέρυσι κόστιζε περίπου στα 80”.


«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι προσιτές οι τιμές στον κόσμο αλλά να αντέξουμε και εμείς. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα των δωματίων είναι κοντά στο 30% και ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο στο υπόλοιπο της σεζόν» καταλήγει η κυρία Γιοβάσου.

Στη συνέχεια, η Χριστίνα Νικογιάν, ιδιοκτήτρια ξενοδοχειακής μονάδας στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή η πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής μας αγγίζει το 30% και ευτυχώς υπάρχει μια αυξητική τάση για όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι.

Πρέπει να επιβιώσουμε με όλες τις αυξήσεις της καθημερινότητας μας. Έχουν αυξηθεί τα πάντα, λογαριασμοί, πρώτες ύλες, ακόμα και τα αναλώσιμα. Για παράδειγμα πέρσι δίναμε 5.000 ευρώ τη σεζόν για να αγοράζουμε αναλώσιμα, όπως πετσέτες και τώρα ξεπερνούν τις 8.000 ευρώ.

Η σουίτα μας φέτος, τώρα που είναι νωρίς αγγίζει την τιμή των 150 ευρώ τη βραδιά, ενώ πέρσι ήταν στα 95-100 ευρώ. Στη high season θα φτάσει περίπου 250-280 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν στα 190-210 ευρώ. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιβιώσουμε και εμείς και να είναι ευχαριστημένοι και οι επισκέπτες μας».

10% πάνω οι τιμές στη Νάξο

Στο νησί της Νάξου, τώρα, οι τιμές έχουν ανέβει περίπου 10%, όπως μας λέει ο Βαγγέλης Κατσαράς αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου. Υπάρχουν δύο διαφορετικές τιμές στην Νάξο όπως μας εξηγεί ο ίδιος, δηλαδή «υπάρχουν συμβόλαια, τα οποία οι ξενοδόχοι είχαν ήδη κλείσει με περσινές τιμές. Όταν έκλεισαν δηλαδή αυτά τα συμβόλαια εμείς δεν γνωρίζαμε ότι θα υπάρξει αύξηση στην ενέργεια και σε όλα τα υπόλοιπα. Τώρα παρά τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που έχουν γίνει, εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε μια ανεπαίσθητη αύξηση, η οποία είναι αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με άλλους προορισμούς. Ανέκαθεν η Νάξος σαν προορισμός ήταν οικονομική».

Μια οικογένεια που θέλει να ταξιδεύσει τον Αύγουστο στο νησί της Νάξου, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρά, μπορεί να βρει δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο από 3 αστέρια και πάνω από 150 με 200 ευρώ περίπου.

«Η κίνηση και οι κρατήσεις για το καλοκαίρι πάνε πάρα πολύ καλά, μπορώ να πω ότι είμαστε στα επίπεδα του 2019 και νομίζω ότι θα είναι μια καλή χρονιά» καταλήγει αισιόδοξα.

Ρόδος: «Στις κρατήσεις με συμβόλαια δε μπορούμε να βάλουμε τις αυξήσεις – Δεν τις είχαμε προβλέψει»

Στην Ρόδο, όπως επισημαίνει ο Μανώλης Μαρκόπουλος, πρόεδρος ένωσης ξενοδόχων Ρόδου «ο μέσος όρος των τιμών στα ξενοδοχεία είναι ανεβασμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 10% με 30% περίπου, 30% είναι αν περιλαμβάνει και γεύμα. Η αύξηση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από τα ξενοδοχεία μόνο σε κρατήσεις που γίνονται online. Σε κρατήσεις που βασίζονται σε συμβόλαια, που είναι και το 80% περίπου του τζίρου του νησιού δεν υπάρχει μεταβολή γιατί βασίζονται σε ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια, τα οποία δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις αυξήσεις που έχουμε σήμερα».

Πρόβλημα για τους ξενοδόχους τα συμβόλαια και στο Ιόνιο

Περνώντας τώρα στο Ιόνιο, ο πρόεδρος ένωσης ξενοδόχων Κέρκυρας, Χαράλαμπος Βούλγαρης, μιλά για τιμές στα ίδια επίπεδα με το 2019,2020, 2021. «Σε προορισμούς μαζικού τουρισμού τα συμβόλαια με τα τουριστικά γραφεία γίνονται ένα χρόνο πριν όποτε υπογράφτηκαν πριν την μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών. Ως ξενοδόχοι φέτος απορροφούμε όλο το αυξημένο κόστος».

Το ίδιο ισχύει και στην Ζάκυνθο όπως λέει στο newsit.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη.

«Η Ζάκυνθος πάει καλά ως τώρα, πάνε καλά οι κρατήσεις από την Βρετανία, οπότε αυτό ευνοεί έναν προορισμό όπως είναι η Ζάκυνθος που πάνω από το 50% αφορά την βρετανική αγορά. Βέβαια δεν πάνε καλά οι κρατήσεις από την Πολωνία, που είναι και αυτή μια δυναμική αγορά για το νησί. Οι άνθρωποι από την Πολωνία που θα ερχόντουσαν από τα μέσα Μαΐου, το άνοιγμα έχει μεταφερθεί στα μέσα Ιουνίου και βλέπουμε».

Η Ζάκυνθος είναι ένας προορισμός «που δέχεται κατά βάση τουρίστες οι οποίοι έρχονται με tour operator και εκεί οι τιμές είναι σαν αυτές του 2019, είναι ελάχιστοι οι μεμονωμένοι πελάτες” υπογραμμίζει. Αυτό που απασχολεί τους ξενοδόχους της Ζακύνθου σύμφωνα με την κα Τετράδη είναι ότι “έχοντας δώσει τις τιμές του 2019, με όλη αυτή την αύξηση στην ενέργεια και σε όλα τα είδη κατανάλωσης ενός ξενοδοχείου, έχει ανέβει πάρα πολύ το λειτουργικό μας κόστος, οπότε παρόλο που οι αφίξεις θα είναι καλές φοβόμαστε ότι θα είναι άλλη μια χρονιά επιβίωσης για εμάς».
Σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, τον Αύγουστο κάποιος μπορεί να βρει ένα δωμάτιο ξεκινώντας 100 ευρώ, όπως μας μεταφέρει η ίδια.

Αναστασία Σταματοπούλου, Άγγελος Λαμπίδης  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις