Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

“Ξύπνησε” το ΚΑΣ για τα 10όροφα κτίρια που “εξαφανίζουν” την Ακρόπολη

Ακρόπολη
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μετά το σάλο για την ανέγερση κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή που απειλούν να… “εξαφανίσουν” την Ακρόπολη και μετά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να βάλει φρένο στην έκδοση οικοδομικών αδειών, ήρθε και η αντίδραση του ΚΑΣ.

Η Ολομέλεια του ΚΑΣ θα κάνει, την προσεχή Δευτέρα 4 Μαρτίου, αυτοψία σε δυο οικόπεδα στου Μακρυγιάννη και στο Κουκάκι, για τα οποία υπήρξαν διαμαρτυρίες πως τα κτίρια που χτίζονται θα «εξαφανίσουν» την Ακρόπολη.

Η αυτοψία του ΚΑΣ θα γίνει στο οικόπεδο επί της συμβολής των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση στο Κουκάκι, για το οποίο υπάρχει απόφαση κατασκευής εννιαώροφου κτηρίου, καθώς και στο ακίνητο επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34, στην περιοχή Μακρυγιάννη, όπου έχει ανεγερθεί δεκαώροφο ξενοδοχείο. Αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ομόφωνα την Τρίτη (26.02.2019) από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ο σκοπός είναι να εξεταστούν τα ύψη σε σχέση με τις εγκρίσεις και την προσβολή του μνημείου της Ακρόπολης.

Μετά τις αντιδράσεις και τις παρεμβάσεις από τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος οι συγκεκριμένες περιπτώσεις επανεξετάζονται και θα ξαναμπούν στο μικροσκόπιο του ΚΑΣ.

Το θέμα του οικοπέδου επί των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάση συζητήθηκε εκ νέου την Τρίτη στο ΚΑΣ, μετά την αίτηση που υπέβαλαν κάτοικοι της περιοχής ως προς τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, η οποία αφορούσε την ανέγερση 9όροφου κτηρίου-ξενοδοχείου με τρία υπόγεια (συμπεριλαμβανομένου κλιμακοστασίου και πέργκολας). Όπως έγινε γνωστό, στην «αίτηση θεραπείας» αναφέρεται κατά κύριο λόγο ότι η ανέγερση της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (31,70 μ. σε μια περιοχή με τη συμπαγή πολεοδομική μάζα να μην υπερβαίνει τα 21 μέτρα) τη δημιουργία ενός «τείχους» δεκαόροφων κτηρίων προς τον Ιερό Βράχο.

Το δεύτερο ακίνητο κοντά στην Ακρόπολη, επί των οδών Φαλήρου και παρόδου Συγγρού (συνολικού ύψους μαζί με την απόληξη του κλιμακοστασίου περίπου τα 37 μ.) επανεισήχθη με αναπομπή στο ΚΑΣ, μετά από εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία σχετικά με τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών καθώς, όπως διαπιστώθηκε, δεν υποβλήθηκε προς θεώρηση στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του υπουργείου Πολιτισμού τελική μελέτη ανέγερσης της οικοδομής, δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Ο παραπάνω όρος συμπεριλαμβανόταν στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ του Δεκεμβρίου 2013 και στην Υπουργική Απόφαση που ακολούθησε.

Ακρόπολη

Όπως διευκρίνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, οι δύο οικοδομές βρίσκονται εκτός των ζωνών των υψών της Ακρόπολης που ελέγχει το υπουργείο Πολιτισμού. «Στο ΚΑΣ έρχονται τέτοιες υποθέσεις για την περιοχή νοτίως της Ακρόπολης -σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1975- μόνο σε σχέση με ανασκαφική έρευνα, και σε αυτό δίδεται βαρύτητα εφόσον είναι σε περιοχή εκτός ελέγχου υψών. Μετά από έρευνα στα αρχεία της Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε ήρθε στο ΚΑΣ για εξέταση το θέμα των όρων δόμησης και του ύψους των νέων οικοδομών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών. Ουδέποτε εισήχθη το θέμα έστω μόνο του ύψους για μια συνολική ρύθμιση», σημείωσε η κυρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Ωστόσο, η ίδια, επισημαίνοντας τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες που έχουν αναπτυχθεί λόγω της εξαιρετικής σύμπνοιας και συμπόρευσης των Υπουργείων ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΝ, αλλά και εξαιτίας της αύξησης των ευαίσθητων πολιτών στην προστασία του ιστορικού περιβάλλοντος, τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να τεθεί επί τάπητος το θέμα του ελέγχου στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας».

Γι’ αυτό και όπως ενημέρωσε, ζήτησε «από την αρμόδια ΔΙΠΚΑ την επεξεργασία και την εισαγωγή στο Συμβούλιο συνολικής πρότασης θέσπισης ηπιότερων όρων δόμησης και ύψους σε σχέση με τον αρχαιολογικό – ανασκαφικό έλεγχο στο ευρύτερο περιβάλλον της Ακρόπολης, μνημείο παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO και, όπως πάντα τονίζουμε, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις