Ελλάδα

Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων: Την Τετάρτη η απολογία των 6 συλληφθέντων – Δέκα ακόμη κατηγορούνται για συμμετοχή

Συνολικά κατηγορούνται 16 άτομα για συνεργεία στο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων

Την Τετάρτη το πρωί (29.01.2025) θα απολογηθούν στον ανακριτή οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων, που εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στην Αττική.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. συνολικά κατηγορούνται 16 άτομα και συγκεκριμένα πέντε γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, οκτώ φαρμακοποιοί, ένας λογιστής και δύο ακόμα άτομα, εκ των οποίων ένας Αιγύπτιος που είχε το ρόλο του μεσάζοντα. Από τους συλληφθέντες για το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων, ένας παθολόγος, τρεις φαρμακοποιοί, ο λογιστής και ο μεσάζοντας, οδηγήθηκαν σήμερα Παρασκευή στον εισαγγελέα και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη του κυκλώματος από τις παράνομες συνταγογραφήσεις και η αντίστοιχη ζημιά από την απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και του ΕΦΚΑ υπολογίζεται γύρω στις 120.000 ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία από αλλοδαπό, ο οποίος διαπίστωσε ότι γράφονταν φάρμακα με το ΑΜΚΑ του, χωρίς ο ίδιος να έχει πάει σε γιατρό.

Ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, εξακριβώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2021, είχαν συγκροτήσει ή ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση, με στόχο την απάτη, πλαστογραφίες και ψευδείς βεβαιώσεις σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Πιο αναλυτικά, οι ιατροί εξέδιδαν συστηματικά ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Α.Μ.Κ.Α. αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Η άντληση των Α.Μ.Κ.Α. πραγματοποιούταν, είτε από τον λογιστή, μέσω του πελατολογίου του, είτε από τον Αιγύπτιο μεσάζοντα, ο οποίος αποσπούσε τους Α.Μ.Κ.Α. ομοεθνών του με την πρόφαση μεσολάβησης για παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, μέσω των φαρμακείων των μελών προέβαιναν στις εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους και διέθεταν τα φάρμακα παράνομα, είτε από τα φαρμακεία, είτε μέσω του μεσάζοντα.

Από την μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η έκδοση τουλάχιστον 1.016 συνταγών, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 96.499 τεμάχια (δισκία, αμπούλες κ.λ.π.) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία αποτελούσαν κυρίως ναρκωτικά και άλλες ψυχότροπες ουσίες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι πέρα από τη δράση της οργάνωσης, ο λογιστής προέβαινε μέσα από διάφορους αθέμιτους τρόπους, στην έναντι χρηματικής αμοιβής «εικονική» ασφάλιση αλλοδαπών, προκειμένου αυτοί να λαμβάνουν τα απαραίτητα για την έκδοση της άδειας παραμονής τους ένσημα, καθώς και τα σχετικά με την εργασία τους επιδόματα (ανεργίας κ.α.), με τη ζημία του αρμόδιου Οργανισμού να ξεπερνά τις 127.000 ευρώ. Επιπλέον, ο αλλοδαπός μεσάζοντας προέβαινε συστηματικά στην υπεκμίσθωση χώρων σε αλλοδαπούς που στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, φαρμακεία και τραπεζικές θυρίδες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

4.550 παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων και σκευάσματα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες,

πιστόλι και 150 φυσίγγια,

• πλήθος εγγράφων (χειρόγραφες σημειώσεις, συνταγές, γνωματεύσεις, σφραγίδες, διαβατήρια κ.λπ.),

κινητά τηλέφωνα, και άλλα ψηφιακά πειστήρια καθώς και

29.249- ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Στο εδώλιο οι δύο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση 717 – Δυναμικό παρών από συγγενείς θυμάτων
«Να μην υπάρξει από εδώ και πέρα ούτε μπάζωμα ούτε συγκάλυψη», είπε ο Πάνος Ρούτσι - «Δεν θα δεχθούμε άλλα μπαζώματα», ανέφερε ο Αντώνης Ψαρόπουλος
Το σημείο της τραγωδίας των Τεμπών
3.000 καταφύγια στην Ελλάδα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού – Χωράνε 2 εκατομμύρια άνθρωποι
Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των πολιτικών δομών και την ικανότητα συντονισμού μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών φορέων
Καταφύγιο
Φοινικούντα: «Η μητέρα μου είχε τσακωθεί με τον 68χρονο, δεν μιλούσαν» αποκαλύπτει ο 17χρονος «εγγονός» του ιδιοκτήτη κάμπινγκ
«Τον τελευταίο χρόνο είχαμε μετακομίσει με την οικογένειά μου από την Αθήνα στην Φοινικούντα, μας είχε αφήσει να μένουμε τσάμπα στο σπίτι γιατί έχουμε οικονομικά προβλήματα» αποκαλύπτει ο 17χρονος
Το 68χρονο θύμα στη Φοινικούντα
Σε τρεις μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.500 εύρω καταδικάστηκε ο τενόρος για τον ξυλοδαρμό του γιου του
Ο τενόρος παραδέχτηκε ότι χαστούκισε τον 15χρονο γιο του λόγω πολλών απουσιών, πράγμα που διέψευσε η πλευρά της μητέρας αφού το παιδί έχει μία απουσία στο σχολείο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου
Μηχανή της Ελληνικής Αστυνομίας 6