Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

ΚΥΣΕΑ: Δεκτή η εισήγηση Δένδια για την απόκτηση πυραύλων Rampage και βομβών Spice για την Πολεμική Αεροπορία

ΚΥΣΕΑ: Δεκτή η εισήγηση Δένδια για την απόκτηση πυραύλων Rampage και βομβών Spice για την Πολεμική Αεροπορία

Στην τελική ευθεία μπήκε η απόκτηση απόκτηση από την Πολεμική Αεροπορία ισραηλινών πυραύλων Rampage και βομβών Spice, καθώς το ΚΥΣΕΑ φαίνεται να έκανε δεκτή την σχετική εισήγηση για την αγορά αυτών των οπλικών συστημάτων που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στη σημερινή (26.9.2023) συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert.gr, η εισήγηση του Νίκου Δένδια για τους πυραύλους Rampage και τις βόμβες Spice στο ΚΥΣΕΑ έγινε δεκτή και αναμένεται να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την υπογραφή των συμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Rampage είναι υπερηχητικοί πύραυλοι αέρος – εδάφους με βεληνεκές που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η καταστροφή της αεράμυνας ή στόχων του εχθρού, με τα μαχητικά που το εξαπολύουν να παραμένουν εκτός της ακτίνας των αντιαεροπορικών πυραύλων.

Οι συλλογές Spice, που προορίζοnται για πλήγματα υψηλής ακρίβειας κατά σταθερών στόχων, θα μετατρέψουν τις βόμβες των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε κατευθυνόμενα βλήματα. Επίσης, οι βόμβες δε θα μπορούν μόνο να στοχεύουν με μεγάλη ακρίβεια αλλά θα αποκτήσουν με τη τοποθέτηση πτερυγίων και μεγαλύτερο βεληνεκές.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος είναι το γεγονός ότι μπορεί να καταστρέψει εχθρικούς στόχους, με μεγάλη ακρίβεια, που βρίσκονται σε επιχειρησιακό περιβάλλον χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης GPS.

Κατευθύνεται αυτόνομα με τη βοήθεια INS/GPS και ο ανιχνευτής του παρέχει θετική αναγνώριση του στόχου. Oι συλλογές κατεύθυνσης (Guidance Kit) που προσαρμόζονται σε βόμβες 1000 λιβρών (MK-83) έχουν την επωνυμία SPICE-1000, ενώ οι συλλογές καθοδήγησης με την επωνυμία SPICE-2000 χρησιμοποιούνται σε βόμβες 2000 λιβρών (MK-84/BLU-109).

Οι Rampage και οι Spice μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στα F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπως λειτουργούν και με τα αντίστοιχα μαχητικά της ΠΑ του Ισραήλ.

Πηγή: OnAlert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις