Ελλάδα

Λέκκας για Ιαπωνία: Εάν γίνει σεισμός 9 Ρίχτερ, ίσως χαθούν 200.000 άνθρωποι

Για τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στην Ιαπωνία μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Ευθύμιος Λέκκας σχολιάζοντας τον μεγάλο σεισμό 7 Ρίχτερ στην Ιαπωνία την περασμένη Πέμπτη (08.08.2024) τόνισε μιλώντας σήμερα (10.08.2024) στην ΕΡΤ ότι «η Ιαπωνία είναι μια σεισμογενής χώρα. Έχει βιώσει μέγα – σεισμούς. Ας μην ξεχνάμε τον σεισμό του 2011 μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το μεγάλο τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα σεισμό που εκδηλώθηκε πριν δύο 24ωρα της τάξεως των 7,1 βαθμών και αμέσως μετά σήμανε συναγερμός για επικείμενο μέγα – σεισμό. Πού στηρίχθηκαν για να εκφράσουν μια τέτοια αντίληψη; Πρώτον, ουσιαστικά στηριζόμαστε στο μέγεθος και στα χαρακτηριστικά των σεισμών που ακολουθούν το μεγάλο σεισμό των 7,1 Ρίχτερ.

Υπάρχουν μερικοί δείκτες οι οποίοι δείχνουν ουσιαστικά μετά από πολλαπλή επεξεργασία εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Αυτοί οι δείκτες μάλλον έδειχναν ότι δεν είναι ο κύριος σεισμός. Ο κύριος σεισμός είναι ένας άλλος σεισμός, ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά κυρίως όμως δεν είναι αυτό.

Κυρίως είναι ότι το 2011, στις 9 Μαρτίου, εκδηλώθηκε ένας σεισμός της τάξεως των 7,1 βαθμών ανοικτά του Σεντάι και στη συνέχεια, μετά δύο εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκε ο μέγα- σεισμός των 9 βαθμών που είχε τα γνωστά αποτελέσματα».

Ο Λέκκας πρόσθεσε ότι «υπάρχει προηγούμενη εμπειρία πριν 13 χρόνια και γενικότερα οι μεγά – σεισμοί ουσιαστικά προαναγγέλλονται στην Ιαπωνία από σεισμούς μικρότερου μεγέθους. Όχι όλοι, αλλά ένας μεγάλος αριθμός. Έτσι λοιπόν, με βάση αυτό το δεδομένο, τέθηκαν βέβαια σε συναγερμό όλες οι υπηρεσίες, τα ερευνητικά ινστιτούτα αλλά και η Πολιτική Προστασία.

Εάν γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 9 βαθμών σε αυτό το βάθος που έγινε και ο σεισμός των 7,1, δηλαδή σε ένα βάθος της τάξεως των 25 χιλιομέτρων, αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα σενάρια τα οποία έχουν αναπτύξει και τα οποία είναι σε πολύ προηγμένο επίπεδο, ενδεχομένως θα σημάνει ότι θα έχουμε απώλεια 200 χιλιάδων ανθρώπων στη συγκεκριμένη περιοχή[…]».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στρατός Ξηράς: «Νέα εποχή» για το Πυροβολικό με τα ισραηλινά PULS και εκσυγχρονισμό των RM-70
Το Πυροβολικό μεταλλάσσεται και στοχεύει σε ένα πλήρες «kill chain» – από τον εντοπισμό, στην ταυτοποίηση, στη διαταγή βολής, μέχρι την άμεση προσβολή στόχων υψηλής αξίας, σε βάθος και σε χρόνο που πιέζει τον αντίπαλο
Πυροβολικό
Αναβλήθηκε για τις 12 Ιανουαρίου η δίκη του γνωστού τράπερ Ivan Greko
«Οι Εισαγγελικές Αρχές δεν πρέπει να σπεύδουν να ασκούν ποινικές διώξεις υπό την πίεση δημοσιευμάτων, σε υποθέσεις που δεν είναι ώριμες προς εκδίκαση και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου
Ο τράπερ Ivan Greko 8
Συγκλονίζουν οι συγγενείς των ορειβατών που σκοτώθηκαν στα Βαρδούσια όρη - «Τον πήρε ο παππούς του, 5 πέθανε ο πατέρας μου και 10 ο γιος μου»
«Πέθανε ο πατέρας μου και τον έπαιρνα τηλέφωνο και ήταν κλειστό, ενημέρωσα κάτι φίλους του που είναι πάνω και άρχισε η έρευνα» λέει ο πατέρας του Γιώργου Δόμαλη
Οι ορειβάτες που χάθηκαν στα Βαρδούσια όρη
5
Νέα αποκάλυψη που «καίει» τον γιο και φερόμενο δολοφόνο της Ελένης Παπαδοπούλου - Το προφίλ του 60χρονου, τα χρέη και οι καβγάδες
Οι αρχές να εκτιμούν πως το έγκλημα έγινε σε τρεις φάσεις, ο 60χρονος πρώτα φέρεται να νάρκωσε την μητέρα του, ύστερα να της προκάλεσε ασφυξία και στη συνεχεία να έκαψε το σπίτι με την ίδια μέσα
Ο γιος του υπουργού συνελήφθη για τη δολοφονία της μητέρας του