Ελλάδα

Μακεδονικό: Γιατί η συμφωνία δεν τελειώνει τον αλυτρωτισμό

Το πρόβλημα του «μακεδονικού» αλυτρωτισμού δεν ξεκίνησε και δεν λύνεται με την καταγγελία του μεγαλεξανδρινού «μακεδονισμού» του Νίκολα Γκρουέφσκι. Ο αλυτρωτισμός αυτός, που επιχείρησε να συνδέσει τους σημερινούς σλαβόφωνους της ΠΓΔΜ με τον Μέγα Αλέξανδρο και την κληρονομιά του, ήταν τόσο γελοίος και χοντροκομμένος που δεν έπειθε αλλά αντίθετα έδινε επιχειρήματα στην ελληνική πλευρά διεθνώς. Όμως, ο «μακεδονικός» αλυτρωτισμός υπήρχε και πριν τον Γκρουέφσκι και γι’ αυτό το πρόβλημα δεν είχε λυθεί ούτε επί Κίρο Γκλιγκόροφ.

Ο παραδοσιακός και σοβαροφανής αυτός αλυτρωτισμός του 19ου και του 20ου, ο αλυτρωτισμός του Ίλιντεν, με το γνωστό σύνθημα «η Μακεδονία στους Μακεδόνες» ήταν ανέκαθεν το κύριο πρόβλημα. Αυτόν τον «μακεδονικό» εθνικισμό δεν τον αντιμετωπίζει η συμφωνία, αναγνωρίζοντας μια Βόρεια Μακεδονία στην οποία κατοικούν «Μακεδόνες».

Διαβάστε αναλυτικά στο OnAlert

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Θρίλερ στον Ταΰγετο για τον απεγκλωβισμό των 8 ορειβατών: Οι 4 είναι τραυματίες, οι δυο μεταφέρονται με φορείο
Το ελικόπτερο που βρίσκεται στο σημείο δεν κατάφερε να τους προσεγγίσει λόγω αέρα και η διάσωση συνεχίζεται από τις επίγειες δυνάμεις
Ορειβάτες
Ανανεώθηκε πριν 24 λεπτά
88