Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ο γιος των δημοσίων υπαλλήλων από την Χαλκιδική που έγινε εκπρόσωπος του Γιούνκερ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ

Από την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Μαργαρίτης Σχοινάς, έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες για να γίνει ο πρώτος Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον διάλεξε ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο έγιναν φίλοι πριν μερικά χρόνια.

Μπορεί κάποτε όλοι να ήθελαν να είναι στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης μάλλοι όλοι θα ήθελαν να αποφύγουν τη θέση. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν δίστασε να αναλάβει τη θέση, όταν του την πρότεινε ο φίλος του και πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Δεν κάνω πολιτική ενημέρωση. Κάνω θεσμική ενημέρωση για όλο το κολέγιο των επιτρόπων”, συνηθίζει να λέει ο ίδιος στους φίλους του. Από τότε που ανέλαβε δεν δίνει συνεντεύξεις αλλά εκφράζεται μόνο από το βήμα της Κομισιόν.

φωτο απο ethnos

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ γνώρισε τον Μαργαρίτη Σχοινά, όταν ήταν ευρωβουλευτής μεταξύ 2007 – 2009. Με αυτή του την ιδιότητα, ασκούσε κοινοβουλευτικό έλεγχο όταν ο Γιούνκερ ήταν πρόεδρος του Eurogroup. Ο νυν πρόεδρος της Κομισιόν τον θυμήθηκε και τον βρήκε στην Αθήνα όπου ο Ζοζέ Μπαρόζο τον είχε στείλει επικεφαλής της task force στην Ελλάδα.
«Δεν ήταν φίλος του Γιούνκερ. Εγινε μετά τη συνεργασία τους», λέει το περιβάλλον του.

Η θέση Σχοινά είναι υπερβολικά απαιτητική, καθώς περισσότεροι από 500 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από όλο τον πλανήτη κρέμονται κάθε μέρα από το στόμα του! Συγχρόνως, διοικεί και 70 ανθρώπους της υπηρεσίας του.

Η ζωή του Μαργαρίτη Σχοινά

Ο 53χρονος Μαργαρίτης Σχοινάς είναι παιδί δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων σήμερα, που ζουν στη Θεσσαλονίκη. Η επιθυμία του για ευρωπαϊκή καριέρα ξεκίνησε από τότε που σπούδαζε στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου και από πολύ νωρίς άρχισε να δουλεύει σε γραφεία επιτρόπων, φτάνοντας με σταθερά βήματα στον απολύτως στενό κύκλο του Γιούνκερ, με τον οποίο ανέπτυξαν φιλία.

Επί 25 χρόνια υπηρετεί στις Βρυξέλλες, από διάφορες θέσεις. Τα 22 από αυτά είναι στην Κομισιόν.

φωτο απο ethnos

Ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου είναι παντρεμένος εδώ και 25 χρόνια με την Ισπανίδα Μερσέντες Αλβαργκονσάλεζ, και έχουν αποκτήσει δύο γιους τον Στέργιο 21 χρονών και τον Γιάννη 18 που ζουν και σπουδάζουν στο Λονδίνο. Κάθε καλοκαίρι, κυρίως τον Αύγουστο, αφήνει τις απαιτητικές του υποχρεώσεις και επισκέπτεται μαζί με την οικογένειά του το αναπαλαιωμένο σπίτι του παππού του στη Φούρκα της Χαλκιδικής, που αποτελεί και την μεγάλη του λατρεία.

ΠΗΓΗ: ethnos

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε