Πέμπτη, 22 Φεβ.
12oC Αθήνα

Μεσολόγγι: «Στάθηκε στο σημείο και ειδοποίησε» – Πώς ο εκπαιδευμένος σκύλος βρήκε τη σορό του Μπάμπη

Μεσολόγγι: «Στάθηκε στο σημείο και ειδοποίησε» – Πώς ο εκπαιδευμένος σκύλος βρήκε τη σορό του Μπάμπη

Καταλυτική ήταν η συνδρομή ενός ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου στην ανεύρεση της σορού του 31χρονου Μπάμπη στο Μεσολόγγι βάζοντας τέλος στο θρίλερ.

Ο Echo, όπως είναι το όνομα του σκύλου είχε μυρίσει ρούχα του αγνοούμενου άνδρα στο Μεσολόγγι και τελικά τον εντόπισε μετά από ημέρες ερευνών.

«Τεχνολογικά, δεν έχει φτιαχτεί καμία συσκευή μέχρι τώρα που να μπορεί να αντικαταστήσει τη μύτη ενός ζώου και ειδικά ενός εκπαιδευμένου σκύλου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευάγγελος Αλεξανδρής, ο εκπαιδευτής του Echo.

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξανδρής, μετά από αίτημα των συγγενών προς την εισαγγελία Μεσολογγίου, διορίστηκε ο ίδιος ορκωτός πραγματογνώμονας ως επικεφαλής της ομάδας «Anubis Coldcase K9» για να συμμετέχει με εκπαιδευμένα σκυλιά στην έρευνα. Τελικά χθες, νωρίς το απόγευμα, εντοπίστηκε το πτώμα από τον σκύλο ανίχνευσης νεκρών αγνοούμενων ανθρώπων και ανθρωπίνων υπολειμμάτων Echo. Η σκηνή ασφαλίστηκε, η περιοχή αποκλείστηκε και στο σημείο όπου επιχειρούσε η ομάδα κλήθηκε ο αρμόδιος υπάλληλος της ΕΛ.ΑΣ ώστε να διαφυλάξει την οριοθετημένη σκηνή μέχρι να έρθουν τα αρμόδια όργανα που διεξάγουν την προανάκριση και την κύρια ανάκριση.

«Με την καθοδήγηση των αστυνομικών αρχών, περιορίσαμε την περιοχή ερευνών και ξεκινήσαμε το περασμένο Σάββατο με συνολικά 3 σκύλους- ανιχνευτές. Το πεδίο δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε δύσκολο, μόνο την πρώτη μέρα είχε πολύ δυνατό αέρα που δυσκόλευε τη δουλειά μας. Τελικά, χθες, ο Echo εντόπισε το πτώμα μετά από δύο ημέρες ερευνών. Στάθηκε στο σημείο και μου έδωσε κινησιολογική και ηχητική ειδοποίηση» λέει ο κ. Αλεξανδρής.

Ο Echo, που είναι βελγικός ποιμενικός, ανήκει στην ομάδα των συνολικά 11 εκπαιδευμένων σκύλων ανίχνευσης που διαθέτει η «Αnubis Coldcase K9 Team» και έχει συμμετάσχει και σε άλλες επιχειρήσεις. Μάλιστα, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία, με σχετική της ανακοίνωση, εξέφρασε την πρόθεσή της να βραβεύσει τον συγκεκριμένο σκύλο ανιχνευτή και τον επικεφαλής εκπαιδευτή του. Όμως ο κ. Αλεξανδρής, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς κρίνει την πρόθεση της Φιλοζωικής, είναι κατηγορηματικός: «Το βραβείο ανήκει στην οικογένεια του θύματος που έκανε τόση υπομονή. Εμείς κάναμε απλώς τη δουλειά μας…»

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις