Ελλάδα

“Ναι” στην μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση χωρίς τη νόμιμη έγκριση του εκλιπόντος συζύγου!

Μια απόφαση του Εφετείου αλλάζει το τοπίο όσον αφορά στην τεχνητή γονιμοποίηση, με μια 38χρονη γυναίκα να κερδίζει την δικαστική μάχη που έδινε.

Μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση εξέδωσε πριν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς το Εφετείο για 38χρονη γυναίκα, η οποία ζήτησε να τεκνοποιήσει με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή χωρίς τη, διά συμβολαίου, έγκριση του εκλιπόντος συζύγου της. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη του δικαστικού αγώνα της, η 38χρονη έλαβε τελικά έγκριση από το δικαστήριο προκειμένου να προχωρήσει σε μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση.

Το… ναι του Εφετείου στο αίτημα για μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση

Η γυναίκα ζήτησε να της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει κρυοσυντηρημένο σπέρμα του συζύγου της, ο οποίος απεβίωσε το 2015 από καρκίνο, χωρίς εκείνος να έχει δώσει συγκατάθεση με συμβολαιογραφική πράξη, όπως ορίζει ο νόμος για περιπτώσεις μεταθανάτιας τεχνητής γονιμοποίησης.

Το δικαστήριο, με την απόφασή του, αποδέχθηκε το αίτημα της 38χρονης χήρας να της επιτραπεί να προσπαθήσει να γίνει μητέρα, θεωρώντας πως η απουσία της συμβολαιογραφικής πράξης είναι ήσσονος σημασίας δεδομένης της πρόθεσης του εκλιπόντος να βοηθήσει την σύζυγο του να φέρει στον κόσμο το παιδί τους. Σύμφωνα με την την κρίση του δικαστηρίου, τα στοιχεία της υπόθεσης οδηγούν στο συμπέρασμα πως λόγω άγνοιας του νόμου δεν καταρτίστηκε συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ των δύο συζύγων, γεγονός που τεκμαίρεται από την απόφαση του συζύγου, πριν αρχίσει τις θεραπείες που θα καθιστούσαν αδύνατη την αναπαραγωγή, να καταψύξουν σπέρμα, ώστε η γυναίκα να συνεχίσει τις προσπάθειες να μείνει έγκυος, διαδικασία που έγινε με την έγγραφη συναίνεσή του.

Το Πρωτοδικείο είχε αρνηθεί στην 38χρονη γυναίκα τη μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση, επικαλούμενο την έλλειψη της συμβολαιογραφικής πράξης. Οι εφέτες, ωστόσο, αντιμετώπισαν με διαφορετικό πνεύμα την υπόθεση, θεωρώντας πως η απουσία του συμβολαίου δεν αναιρεί τη βούληση του θανόντος, η οποία καταδεικνύεται σαφώς με το έντυπο συγκατάθεσης για τη συντήρηση του γενετικού υλικού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Γολγοθάς των πυρόπληκτων στη Κερατέα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Είμαι 11 μέρες χωρίς ρεύμα»
Χωρίς ρεύμα, με καμένα σπίτια και ζώα, οι πυρόπληκτοι της χώρας προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους
Η κυρία Αργυρώ Πάλλα ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 11 μέρες 2
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ δεν καταρρέει» – Πρώτη στην ΕΕ σε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες η Ελλάδα δείχνει η Eurostat
Ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι τα στοιχεία είναι ίδια από το 2016, «είμαστε πάντα τελευταίοι», του χρόνου στη δημοσκόπηση της Eurostat «θα είμαστε πολύ καλύτερα» - Η ιστορία του δισεκατομμυριούχου σε κέντρο υγείας ελληνικού νησιού
Άδωνις Γεωργιάδης
8