Ελλάδα

Νέα κόντρα δικαστών – υπουργείου για τα εκτός έδρας

Προσβλητικές για τους δικαστικούς λειτουργούς χαρακτηρίζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών πρόσφατες οδηγίες του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την απόδοση των εξόδων των δικαστικών λειτουργών που μετακινούνται σε μεταβατικές έδρες.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του υπουργείου Δικαιοσύνης ζητείται από τους δικαστικούς λειτουργούς να προσκομίζουν έκθεση άφιξης και αναχώρησης από τη γραμματεία του κατά τόπους δικαστηρίου. Επιπλέον, τους ζητείται και – κατά περίπτωση – υπεύθυνη δήλωση για την δικαιολόγηση της τυχόν πρόωρης άφιξης ή καθυστερημένης αναχώρησης από την αντίστοιχη μεταβατική έδρα, ενώ θα πρέπει, πριν από την αναχώρησή τους, να γνωστοποιούν στην γραμματεία του Δικαστηρίου μας πέραν των ημερομηνιών αναχώρησης – επιστροφής και την αντίστοιχη ώρα αναχώρησης του μέσου μετακίνησης, προκειμένου να υπολογισθεί τυχόν ημιπαραμονή.

Οι διοικητικοί δικαστές επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους πως : «Οι παραπάνω οδηγίες δεν έχουν έρεισμα στο νόμο, είναι δε προσβλητικές για τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι, όπως γνωρίζουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκαταβάλουν οι ίδιοι, καλή τη πίστη, τις δαπάνες μετάβασής τους σε μεταβατικές έδρες και κατά κανόνα λαμβάνουν μέρος των πραγματικών τους δαπανών και μάλιστα ικανό χρονικό διάστημα αργότερα (ενίοτε και πέραν του έτους). Η υλοποίηση όσων προβλέπουν οι ως άνω οδηγίες, άλλωστε, δεν είναι πάντοτε εφικτές (π.χ. απαγορευτικό απόπλου ή άφιξη του δικαστή στη μεταβατική έδρα σε ώρα κατά την οποία δεν λειτουργεί η γραμματεία του δικαστηρίου). Οι αρμόδιοι του Υπουργείου καλό θα ήταν, αντί να εφευρίσκουν γραφειοκρατικά προσκόμματα στην (ιδιαίτερα καθυστερημένη) απόδοση των εξόδων μετάβασης σε μεταβατικές έδρες και μάλιστα χωρίς έρεισμα στο νόμο, να μεριμνούν για την έγκαιρη καταβολή τους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Γολγοθάς των πυρόπληκτων στη Κερατέα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Είμαι 11 μέρες χωρίς ρεύμα»
Χωρίς ρεύμα, με καμένα σπίτια και ζώα, οι πυρόπληκτοι της χώρας προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους
Η κυρία Αργυρώ Πάλλα ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 11 μέρες 1
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ δεν καταρρέει» – Πρώτη στην ΕΕ σε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες η Ελλάδα δείχνει η Eurostat
Ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι τα στοιχεία είναι ίδια από το 2016, «είμαστε πάντα τελευταίοι», του χρόνου στη δημοσκόπηση της Eurostat «θα είμαστε πολύ καλύτερα» - Η ιστορία του δισεκατομμυριούχου σε κέντρο υγείας ελληνικού νησιού
Άδωνις Γεωργιάδης
8