Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Νίσυρος: Εντάσσεται στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO – Νέο app για ξενάγηση στους ηφαιστειακούς κρατήρες

Νίσυρος: Εντάσσεται στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO – Νέο app για ξενάγηση στους ηφαιστειακούς κρατήρες

Η Νίσυρος θα ενταχθεί στο δίκτυο των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO με πολλά βήματα να γίνονται ήδη, προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, νέο app θα προσφέρει μοναδική, διαδικτυακή ξενάγηση «μέσα» στους κρατήρες του ηφαιστείου. 

«Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε αυτά που πρέπει και αναμένουμε τον Οκτώβριο να φτάσουν στη Νίσυρο οι κριτές της UNESCO για την απόφαση τους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος.

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και εντός του Αυγούστου όπως τονίζει ο Χριστοφής Κορωναίος θα ξεκινήσει την λειτουργία του, στο λιμάνι του νησιού, ειδικό γραφείο πληροφοριών για το γεωπάρκο του Λακκιού, που εκτός από το νησί της Νισύρου (με επίκεντρο το ηφαίστειο) περιλαμβάνει τις γύρω νησίδες Στρογγύλη, Περγούσα, Παχειά και Κανδηλούσα.

Mobile application για διαδικτυακή ξενάγηση

Στο πλαίσιο της προσπάθειας προετοιμασίας, κυκλοφόρησε και ο ψηφιακός οδηγός του Υδροθερμικού Πεδίου Λακκιού του υποψήφιου Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO της Νισύρου, αναβαθμίζοντας σημαντικά την εμπειρία των επισκεπτών στους περίφημους ηφαιστειακούς κρατήρες του νησιού. 

Πρόκειται για ένα mobile application συμβατό με Android και iOS, που συνδυάζει ξενάγηση και διαδραστικότητα με τη μοναδική γεωλογική κληρονομιά του ενεργού ηφαιστειακού πεδίου, και που είναι πλέον διαθέσιμο όχι μόνο στους εκατοντάδες επισκέπτες που δέχεται το Γεωπάρκο ημερησίως, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, ταυτόχρονα ή μη με την ξενάγησή τους, στους κρατήρες μέσα από εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό (υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, πανοράματα 360o, λήψεις drone, 2D & 3D ψηφιακούς – διαδραστικούς χάρτες υψηλής ανάλυσης) συνοδευόμενο από επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για την εξέλιξη και την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Νισύρου.

Ο πρωτοπόρος ψηφιακός οδηγός με ιδιαίτερα μοντέρνο εύκολο στη χρήση, σχεδιασμό, έρχεται να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Γεωπάρκου της Νισύρου στην ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Η πρωτότυπη εφαρμογή (Νisyros Volcano app) για κινητά, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Νισύρου (ΔΗ.Κ.Ε.Ν.) με την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (ΕΚΠΑ) και τους συνεργάτες της, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικού Παρασκευή και διατίθεται δωρεάν σε Google Play Store και App Store.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις