Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Νόθευαν καύσιμα με χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία – Τρεις συλλήψεις

Νόθευαν καύσιμα με χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία – Τρεις συλλήψεις

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα, που εισήγαγε από τη Βουλγαρία, χημικούς διαλύτες για τη νόθευση καυσίμων εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Οι «ράμπο» της συγκεκριμένης υπηρεσίας, υπό τον συντονισμό του Επιχειρησιακού κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, κατάφεραν να «ξεδοντιάσουν» το κύκλωμα που εισήγαγε χημικούς διαλύτες στην χώρα μας από την Βουλγαρία για τη νόθευση των καυσίμων.
Η επιχείρηση των αρχών, πραγματοποιήθηκε βραδινές στις ώρες της 11ης Οκτωβρίου και οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε τρία άτομα, ενώ κατηγορούνται άλλα οκτώ.

Η πληροφορία

Η αρχή για το ξεδόντιασμα του κυκλώματος έγινε πριν από μερικές μέρες, όταν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της Αστυνομίας: «Στην Υπηρεσία μας περιήλθε πληροφορία, σύμφωνα με την οποία στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων Αττικής υφίσταται παρκινγκ, εντός του οποίου σταθμεύουν διάφορα βυτιοφόρα οχήματα τα οποία μεταφέρουν χημικούς διαλύτες προερχόμενα από την Βουλγαρία. Εντός του συγκεκριμένου χώρου και από τα βυτιοφόρα αυτά πραγματοποιούνται μεταγγίσεις των χημικών διαλυτών σε άλλα βυτιοφόρα και στη συνέχεια το υλικό αυτό κατέληγε σε διάφορα πρατήρια της Αττικής για την νόθευση των καυσίμων.
Κατόπιν επισταμένων ερευνών, εντοπίστηκε από την Υπηρεσία μας χώρος στάθμευσης στους Αγίους Αναργύρους, στον οποίο ήταν σταθμευμένα τρία οχήματα. (σ.σ. αναφέρεται αναλυτικά στις πινακίδες και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων).

Τα προαναφερόμενα οχήματα τέθηκαν σε διακριτική επιτήρηση, όπου διαπιστώθηκε ότι το ένα εξ αυτών εισερχόταν σε αποθήκη στο Ασπρόπυργο Αττικής, όπου υπήρχαν αποθηκευμένοι χημικοί διαλύτες και εφοδιάζονταν με αυτούς. Ακολούθως μετέβαινε στο παρκινγκ στους Αγίους Αναργύρους όπου μετάγγιζε το υλικό στα ανωτέρω οχήματα και κατόπιν εφοδίαζαν με αυτό δύο πρατήρια υγρών καυσίμων (σ.σ. αναφέρεται στα πρατήρια).

Βραδινές ώρες της 11/10/2023 εντοπίστηκε στο πρατήριο υγρών καυσίμων επί της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως βυτιοφόρο όχημα με οδηγό τον έναν από τους κατηγορούμενους το οποίο μετέφερε 12.800 λίτρα χημικούς διαλύτες να εφοδιάζει δεξαμενή του πρατηρίου η οποία έπρεπε να περιέχει υγρό καύσιμο βενζίνης. Για τον μη εντοπισμό των παράνομων χημικών διαλυτών διαπιστώθηκε ότι είχε κατασκευαστεί ειδική ηλεκτρονική πλακέτα η οποία κατά την εισαγωγή και εξαγωγή των νοθευμένων-λαθραίων καυσίμων εμπόδιζε την καταγραφή αυτών στο σύστημα εισροών – εκροών το οποίο παρακολουθείται από την Α.Α.Δ.Ε. καθώς και κατά την πώληση των νοθευμένων-λαθραίων καυσίμων δεν εκδιδόταν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά.

Σημειώνεται ότι το προαναφερόμενο βυτιοφόρο όχημα πριν τη μετάβαση του στο εν λόγω πρατήριο είχε εισέλθει εντός της αποθήκης στην περιοχή του Ασπροπύργου και είχε εφοδιαστεί με χημικούς διαλύτες όπου στη διαδρομή προς το πρατήριο συνοδευόταν από Ι.Χ. με οδηγό τον έναν εκ των κατηγορούμενων».

Τα δείγματα και τα ευρήματα

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της αστυνομίας, από την ανάλυση των δειγμάτων που έλαβαν προέκυψαν τα εξής: «Στο πρατήριο υγρών καυσίμων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, κλήθηκε αρμόδιο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου και ελήφθησαν δείγματα προς εξέταση της ποιότητας των καυσίμων. Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν από Αστυνομικούς της Υπηρεσίας μας καθώς και με τη συνδρομή από κλιμάκια του Δ’ Τελωνείου Επίβλεψης Συγκροτημάτων Πειραιά, της Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας και Μετρολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου και του Σ.Δ.Ο.Ε. διαπιστώθηκαν τα εξής:
Σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκαπέντε δεξαμενές του τόνου γεμάτες με χημικούς διαλύτες καθώς και δεκαπέντε δεξαμενές του τόνου άδειες, οι οποίες ήταν έμφορτες σε επικαθήμενο ιδιοκτησίας της εταιρείας με διαχειριστή δυο εκ των κατηγορούμενων. Επιπλέον, εντός της αποθήκης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τράκτορας ιδιοκτησίας της προαναφερόμενης εταιρείας καθώς και δύο επικαθήμενα βυτιοφόρα άνευ περιεχομένου για τα οποία δεν κατέστη δυνατό ο εντοπισμός ιδιοκτησίας μέχρι σήμερα.
– Σε χώρο στάθμευσης στους Αγίους Αναργύρους Αττικής ανευρέθησαν και κατασχέθηκαν: α) βυτιοφόρο όχημα υγρών καυσίμων, ιδιοκτησίας του ενός εκ των κατηγορουμένων, έμφορτο με συνολική ποσότητα 7.900 λίτρων υγρού καυσίμου άνευ παραστατικών στοιχείων διακίνησης, β) βυτιοφόρο όχημα υγρών καυσίμων, το οποίο ήταν έμφορτο με 5.350 λίτρα υγρού καυσίμου άνευ παραστατικών στοιχείων διακίνησης ιδιοκτήτριας μιας εκ των κατηγορουμένων και βυτιοφόρο όχημα υγρών καυσίμων, το οποίο ήταν έμφορτο με 4.220 λίτρα υγρού καυσίμου άνευ παραστατικών στοιχείων διακίνησης με ιδιοκτήτες δυο εκ των κατηγορούμενων.
Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– 29.602,00 λίτρα μείγματος χημικών διαλυτών σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής
– 17.470,00 λίτρα υγρού καυσίμου (πιθανόν πετρελαίου), άνευ παραστατικών
στοιχείων κατοχής και διακίνησης.
– τέσσερα (4) Βυτιοφόρα οχήματα
– ένα (1) ΙΧΕ
– ένα (1) ΙΧΦ τράκτορας
– ένα (1) Επικαθήμενο φορτηγό
– δύο (2) επικαθήμενα βυτιοφόρα
– τρία (3) κινητά τηλέφωνα
– το χρηματικό ποσό 23.355 ευρώ
– πλήθος πλαστικών δεξαμενών
– πλήθος σφραγίδων εταιρειών
– πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων
Η συνολική αξία των διαφυγόντων δασμών φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων ανέρχεται κατ’ εκτίμηση σε € 43.897,39.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στο πρατήριο κλήθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και προέβη στη σφράγιση του πρατηρίου διότι διαπιστώθηκε παραποίηση των μηχανισμών του στο σύστημα Εισροών – Εκροών».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις