Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ο επαγγελματίας… παπατζής που «πέθανε» τον Κώστα Γαβρά!

Ο επαγγελματίας… παπατζής που «πέθανε» τον Κώστα Γαβρά!

– Η είδηση ότι ο Κώστας Γαβράς πέθανε, έκανε… αστραπιαία τον γύρο του ελληνικού -και όχι μόνο- internet
– Το όνομα του… υπαίτιου: Tommaso Debenedetti
– Ιταλός δημοσιογράφος που έπαιρνε συνεντεύξεις διασήμων προσώπων… μόνος του και όταν αποκαλύφθηκε έβαλε έναν στόχο: Να εκθέσει τα media
– Έχει “πεθάνει” τον Φιντέλ Κάστρο, τον Πέδρο Αλμοδοβάρ, τον Πάπα Βενέδικτο και πολλούς, πολλούς άλλους
– Η μεθοδολογία της φάμπρικας των fake news και οι αμέτρητες περιπτώσεις απάτης

“Ο Tommaso De Benedetti (γεννημένος το 1969) είναι ένας Ιταλός δημοσιογράφος, γνωστός επειδή γράφει fake news, ενώ εργάζεται ως δάσκαλος στην Ρώμη. Είναι πατέρας δύο παιδιών”. Αυτό αναφέρει η wikipedia για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την “είδηση” για τον θάνατο του Κώστα Γαβρά.

Ο άνθρωπος αυτός, λοιπόν, είναι… σεσημασμένος δημιουργός fake news. Το έχει κάνει ξανά, το έκανε και στην περίπτωση του Κώστα Γαβρά, με πολλά ελληνικά sites –συμπεριλαμβανομένου και του newsit.gr– αλλά και διεθνή, όπως το Associated Press, να πέσουν στην παγίδα.

Δείτε χαρακτηριστικά τα tweets του “κολοσσού” Associated Press, αλλά και της Washington Post, του France24 και του Vanity Fair!

Γαβρά

Για την περίπτωση του Tommaso De Benedetti, λοιπόν, η αμερικανική Washington Post έχει αφιερώσει ένα άρθρο με τον εξής τίτλο: “Γιατί αυτός ο Ιταλός «δημοσιογράφος» δεν μπορεί να σταματήσει να φτιάχνει ψεύτικα προφίλ στο Twitter“.

Γαβρά

Το δημοσίευμα κάνει μια… βόλτα στον κόσμο των fake news του Ιταλού, φέρνοντας αρκετά παραδείγματα. “Ένας διάσημος άνθρωπος φτιάχνει προφίλ στο Twitter, την πατάει με την είδηση ενός θανάτου, και είναι τόσο αηδιασμένος που παρατάει το Twitter τελείως!”.

Το δημοσίευμα αναφέρει την περίπτωση της αμερικανίδας ακαδημαϊκού, Camille Paglia. Ο Ιταλός δημοσιογράφος έκανε ακριβώς το ίδιο, “πεθαίνοντάς” την και μάλιστα με την ίδια… μεθοδολογία!

Άνοιξε τον λογαριασμό και στο πρώτο tweet έλεγε: “Το πρώτο μου tweet”. Όπως ακριβώς και στην περίπτωση του “θανάτου” του Κώστα Γαβρά, αφού στο ψεύτικο προφίλ που δημιούργησε, με το όνομα της νέας υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, το πρώτο tweet έχει γίνει στις 29 Αυγούστου και λέει ακριβώς αυτό: “Το πρώτο μου tweet…“.

https://twitter.com/MZorbaGr/status/1034784023762087936

Όταν ανακοινώνει τον θάνατο κάποιου διάσημου προσώπου και σιγά – σιγά αποκαλύπτεται πως η είδηση δεν ισχύει, σπεύδει με νέο tweet να κάνει τα… αποκαλυπτήρια και με νέο tweet αναφέρει πως η είδηση είναι fake news και ο λογαριασμός απάτη, δημιουργημένος από τον ίδιο!

https://twitter.com/MZorbaGr/status/1035153092826869765

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας πως δεν έχουν την ίδια “επιτυχία” όλες του οι απόπειρες, παρόλα αυτά ο ίδιος δηλώνει πως “διαδίδω fake news κάθε μέρα”!

Σε πολλές περιπτώσεις τον έχουν “προδώσει” τα αγγλικά του, αφού κάνει συντακτικά και γραμματικά λάθη. Όταν όμως η “επιχείρηση” αυτή… βρίσκει στόχο, τότε ο Debenedetti δηλώνει πως αποτελεί μια νίκη στον στόχο του: Να εκθέσει τα media.

Κι αν ένα τεράστιο brand των αμερικανικών ΜΜΕ, όπως η USA Today, την έχει… πατήσει, αναρτώντας πως πέθανε ο Cormac McCarthy, αυτό λέει πολλά από μόνο του…

Ο Debenedetti έγραφε για μικρές ιταλικές εφημερίδες, μέχρι που κάποιοι ξεκίνησαν να ανακαλύπτουν πως πολλές από τις “συνεντεύξεις” που είχε κάνει με ανθρώπους του πνεύματος, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από… αποκυήματα της φαντασίας του!

Η απάτη του “ξεσκεπάστηκε” το 2010 κι έχασε την δουλειά του. Σχεδόν αμέσως, ξεκίνησε να “υποδύεται” ανθρώπους στο Twitter… Πριν ανακοινώσει δημόσια την… φάμπρικα των fake news που έχει στήσει, είχε καταφέρει να “περάσει” ως διάφορα πολιτικά πρόσωπα στο Twitter, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ…

Πηγή: washingtonpost.com / theguardian.com

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις