Ελλάδα

Ο Ευθύμιος Λέκκας στο ηφαίστειο Cumbre Vieja: «Απόκοσμο τοπίο αποκάλυψης»

Μέσα στο βεληνεκές των εκρήξεων του ηφαιστείου Cumbre Vieja βρέθηκαν ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Ηφαιστειολογίας Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος και η Μαρία Μανουσάκη, Γεωλόγος MSc, στέλεχος του ΟΑΣΠ, που συμμετείχαν στην επιστημονική αποστολή στη νήσο La Palma.

“Βιώσαμε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό με τεράστιες ηφαιστειακές βολίδες να εκτινάσσονται παντού, βροχή από διάπυρη ηφαιστειακή στάχτη, εκκωφαντικές βροντές, συνεχείς σεισμούς, ποταμούς πυρακτωμένης λάβας και διάχυτα τοξικά αέρια, που δημιουργούσαν ένα απόκοσμο τοπίο καταστροφής, αλλά και δημιουργίας, ένα τοπίο αποκάλυψης.” λέει ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

“Στους πρόποδες του ηφαιστείου Cumbre Vieja, ένιωσα φόβο, σεβασμό, ελάχιστος και εφήμερος μπροστά στα φυσικά φαινόμενα που διαμόρφωσαν εκατομμύρια χρόνια τον πλανήτη μας, δηλαδή το ίδιο μας το σπίτι. Η ασημαντότητά μας μπροστά στα φυσικά φαινόμενα, είναι αυτό που ίσως μας συνετίσει, για να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες γεωδυναμικές και υδρομετεωρολογικές διεργασίες,εάν θέλουμε να επιβιώσουμε”.

“Η τεράστια νέα επιστημονική γνώση που αποκτήθηκε, η καταλυτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών παρακολούθησης και η διαμόρφωση νέων επιχειρησιακών και αποτελεσματικών σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, αποτελούν για εμάς ένα μεγάλο άλμα για τη διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων”.

“Παρακολουθώντας για τρία συνεχόμενα βράδια, χωρίς ούτε σκέψη για ξεκούραση και ύπνο, τη φαντασμαγορική δράση του ηφαιστείου, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που βρέθηκα σε μία τέτοια παράσταση της φύσης. Ήταν ίσως από τα πιο όμορφα βράδια που βίωσα, και παράλληλα οι πιο όμορφες ‘φωτογραφικές’, ‘κινηματογραφικές’ μου στιγμές”, καταλήγει ο Kαθηγητής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος: «Περιμένουμε μικρούς μετασεισμούς, το φαινόμενο είναι αρκετά περίεργο, προβληματιζόμαστε»
«Μας προβληματίζει αλλά δεν μας ανησυχεί», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ δηλώνοντας πως το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει από τις αρχές του 2024 σχεδόν 1.000 σεισμούς
Άγιο Όρος
Τροχαίο στη Ποσειδώνος: Στο νοσοκομείο άνδρας μετά από ανατροπή του αυτοκινήτου του στο Παλαιό Φάληρο – Δείτε βίντεο
Στο σημείο έχουν κλείσει δύο λωρίδες και παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις καθώς πέραν του αναποδογυρισμένου οχήματος, έχουν προκληθεί ζημιές και σε φανάρι που κινδυνεύει να πέσει
Το αυτοκίνητου του τραυματία
5