Ελλάδα

Ο καύσωνας παραμένει ως τις 19 του μήνα – Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Κύμα καύσωνα χτυπάει τη χώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται ως την ερχόμενη Παρασκευή. Τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος θα «απογειωθεί» φτάνοντας τους 43 βαθμούς. Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ.

Ο καύσωνας ήρθε για να μείνει με τη χώρα να θυμίζει φούρνο ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Η θερμοκρασία θα χτυπήσει κόκκινο καθώς θερμές αέριες μάζες από τη Νότια Αφρική θα φέρουν ένα ανυπόφορο κύμα ζέστης. 

Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα, καθώς εκεί θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες. 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά:

1.Τo Σάββατο (13-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και

τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

στ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

3. Τη Δευτέρα (15-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42

βαθμούς Κελσίου.

δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

στ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

4. Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών. Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των ορίων των θερμοκρασιών σε χρονικό ορίζοντα τριών ημερών.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιείται ανά 24ωρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δροσίζει ο καιρός από την Τετάρτη: Ενισχύονται τα μελτέμια στο Αιγαίο, έως 8 μποφόρ θα πνέουν οι άνεμοι
Κορυφώνεται το «δροσερό φαινόμενο» την Πέμπτη - Έντονες οι καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα το επόμενο 24ωρο - Η πρόγνωση καιρού του Θοδωρή Κολυδά και του Γιώργου Τσατραφύλλια
Κύματα
Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία της Αθηνάς Παπαχρήστου: Ήχησε η σειρήνα του ασθενοφόρου που είχε δωρίσει στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου
Η 87χρονη το μόνο που είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα είναι κάθε φορά που το ασθενοφόρο περνά κάτω από το σπίτι της, τότε να ανάβουν την σειρήνα - Έστειλε στεφάνι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ασθενοφόρο
7
«Καταρρέουν τα νοσοκομεία των νησιών»: «Καμπανάκι» από την ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις γιατρών
Ποια νησιά έχουν αδειάσει από γιατρούς - O Μιχάλης Γιαννάκος δηλώνει πως οι μισθοί των γιατρών, των τραυματιοφορέων και των νοσηλευτών δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι του σπιτιού τους
Βάρκα 1