Ελλάδα

Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής: Η μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία

Την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, ακριβώς πέντε ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα, γιορτάζει η Εκκλησία μας την Ζωοδόχο Πηγή. H εορτή αυτή ανήκει στις λεγόμενες κινητές εορτές του εκκλησιαστικού έτους.

H Zωοδόχος Πηγή είναι μία εορτή πρός τιμήν της Παναγίας. Δν έχει σχέση με τη ζωή της υπεραγίας Θεοτόκου, όπως οι άλλες γνωστές θεομητορικές εορτές, λόγου χάριν τα Eισόδια, ο Eυαγγελισμός ή η Kοίμησις της Θεοτόκου. 

H εορτή αυτή έχει σχέση με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας πρός σωτηρίαν δυστυχών και ταλαιπώρων ανθρώπων που την επικαλέσθηκαν με πίστι.

H Zωοδόχος Πηγή μας υπενθυμίζει τα θαύματα, που έκανε η Παναγία σε ένα ωρισμένο ναό της στον τόπο εκείνο που προκαλεί τη συγκίνησι κάθε Έλληνος.

Η εορτή είναι αφιερωμένη ουσιαστικά στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία, ενώ είναι δημιούργημα του Θεού, όπως όλοι οι άνθρωποι, εντούτοις κυοφόρησε υπερφυσικά και συνέβαλε με την υπακοή της στο θέλημα Του, στην ενανθρώπηση του Υιού του Θεού. Γέννησε τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τη ζωή και την ανάσταση της ανθρωπότητας, τον ελευθερωτή των ανθρώπων από τα πάθη.

Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί υπάρχει ιερό χριστιανικό προσκύνημα με αγίασμα, κτίσμα του 5ου αιώνα μ. Χ. και βρίσκεται στην περιοχή Επταπυργίου στην Κωνσταντινούπολη, έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα «παλάτια των πηγών». Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık, που σημαίνει ψάρι, και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.

Τα ονόματα που γιορτάζουν κάθε χρόνο την Παρασκευή του Πάσχα, είναι: Ζωή,Ζώης, Ζήσης, Ζήσιμος, Ζησούλα, Ζωΐτσα, Ζωζώ, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει η μητέρα του 15χρονου που αυτοκτόνησε στην Χαλκίδα: «Μου τον φάγανε, βρήκα στοιχεία στο τάμπλετ του, ήταν θύμα bullying»
Η μητέρα του 15χρονου παρέδωσε το τάμπλετ στις αρχές για περαιτέρω έρευνα, ενώ ο πατέρας του, αποκάλυψε ότι λίγες ώρες πριν αυτοκτονήσει το παιδί του, είχε μια ύποπτη συνομιλία στο διαδίκτυο, στα αγγλικά
Χαλκίδα
Νέα στοιχεία για τον 15χρονο που σκότωσε στο ξύλο τον 17χρονο στις Σέρρες: «Εκφόβιζε παιδί δημοτικού, από μικρός ήταν μπλεγμένος» λέει γνωστός τους
«Από τα 13 του ο δράστης ήταν βίαιος και μπλεγμένος με ναρκωτικά, παλιότερα μαζί με παρέα 10 ατόμων εκφόβιζαν ένα παιδάκι δημοτικού και του είχαν πετάξει πέτρα στο κεφάλι» λέει γνωστός του δράστη και του θύματος
Σέρρες