Ελλάδα

Πέθανε ο μεγάλος παιδαγωγός Χάρης Σ. Πάτσης

Εφυγε από τη ζωή, το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 97 ετών, ο παιδαγωγός - συγγραφέας - εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Χάρης Σ. Πάτσης, γεννήθηκε στο Δήμο Θεσπρωτικού Πρεβέζης, ­στις 30 Ιουνίου του 1913. Από πολύ νωρίς, εκδήλωσε την αγάπη του για τα Γράμματα. Το 1933, αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Ιωαννίνων. Το 1939, αρίστευσε στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Πανεπιστημιακή Μετεκπαίδευση (Φιλοσοφική Σχολή – Έδρα Παιδαγωγικής) και το 1946, έλαβε το δίπλωμά του με άριστα. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του, εγγράφτηκε παράλληλα και παρακολούθησε μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία.
 
Ο Χάρης Σ. Πάτσης, υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο Αλβανικό Μέτωπο, όπου και τραυματίστηκε. Χρημάτισε, επίσης, Αριστίνδιν Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του «Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος». Είχε τιμηθεί δε, με το Α’ Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη μεγάλη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του Ελληνικού λαού.
 
Οι εκδοτικές δραστηριότητες του, είχαν σαν αφετηρία τους το 1945, οπότε και ίδρυσε τον ομώνυμο εκδοτικό οργανισμό. Έτσι, σηματοδοτήθηκε μια γόνιμη, άοκνη συγγραφική και εκδοτική προσπάθεια που έφθασε έως τις ημέρες μας, κουβαλώντας στις πλάτες της τη βαριά κληρονομιά ενός ονόματος που για όλους τους Έλληνες, είναι συνυφασμένο με την πνευματική καλλιέργεια και τη γενικότερη πνευματική προσφορά. Έργα της σπουδαίας αυτής μορφής των Γραμμάτων κοσμούν τις περισσότερες βιβλιοθήκες του Κόσμου, μεταξύ των οποίων και εκείνες του Κογκρέσσου και του Βατικανού.
 
Ο Χάρης Σ. Πάτσης, υπήρξε μεταξύ άλλων, πρωτεργάτης του Δημοτικισμού. Ο ίδιος υπηρέτησε με όρεξη εφήβου, μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του, την Παιδεία του τόπου, συνεχίζοντας το πλούσιο παιδαγωγικό, συγγραφικό και εκδοτικό του έργο. Πρόκειται, αναμφίβολα για μια εξέχουσα προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας που πρόσθεσε με τη διαδρομή της ένα πολύτιμο κεφάλαιο στον ελληνικό Παρνασσό της Γνώσης και της Εκπαίδευσης.
 
Σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία ο αποχαιρετισμός του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στα δικαστήρια του Ηρακλείου η μητέρα του 3χρονου Άγγελου για την θανατηφόρα κακοποίησή του - Στο εδώλιο και ο σύντροφός της
Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη - Το χρονικό της τραγωδίας, η συστηματική κακοποίηση του παιδιού και τα τεστ που απέδειξαν πως οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες
Μητέρα Άγγελου
Sani Men: Ισχυρά, όπως εσύ!
Η εικόνα του σύγχρονου άνδρα έχει αλλάξει ριζικά. Είτε πρόκειται για την ηλικία των 45, είτε των 65+, οι άνδρες σήμερα παραμένουν δραστήριοι:...
Sani Men: Ισχυρά, όπως εσύ!