Ελλάδα

Πως θα λειτουργούν λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Πως θα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ. Τι ισχύει για παραγωγούς και πωλητές που πηγαίνουν σε λαϊκές αγορές άλλης περιφέρειας από τον τόπο παραγωγής των προϊόντων. 

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που καθορίζει τον τρόπο που θα συμμετέχουν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ των υπουργών Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, αποφασίστηκαν σε συνεννόηση με την επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα για τις λαϊκές αγορές, μέσα σε τρεις μέρες από τη δημοσίευσή της (07.04.2020) θα πρέπει κάθε παραγωγός-πωλητής ή ο αναπληρωτής του, με υπεύθυνη δήλωση, να δηλώσει μόνιμο τόπο κατοικίας στην περιοχή που θέλει να δραστηριοποιείται με τη δέσμευση ότι, μέχρι τη λήξη των μέτρων καραντίνας, δεν θα επανέλθει στην περιφέρειά του αλλά θα μένει μόνιμα στην περιοχή που θα δηλώσει και θα εμπορεύεται τα προϊόντα που θα στέλνουν από τον τόπο παραγωγής στον ίδιο ή τον αναπληρωτή του. Αυτή την υπεύθυνη δήλωση, θα πρέπει να την έχει πάντα μαζί του.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται το δικαίωμα των παραγωγών να ασκούν τη δραστηριότητά τους στις λαϊκές αγορές και των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά και φθηνότερα προϊόντα», σημειώνεται την υπουργική απόφαση.

Από εκεί και πέρα, οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν βάσει των μέτρων ασφαλείας για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού. Δηλαδή, προβλέπεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των κλάδων των υπαίθριων αγορών που εμπεριέχουν μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια, σε όλη την Ελλάδα έως και την Πέμπτη, ‪30 Απριλίου 2020 για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Έως και τις ‪30 Απριλίου επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών, ως εξής:
α. Σε κάθε λαϊκή αγορά, από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).
β. Στις περιοχές όπου λειτουργούν παράλληλες λαϊκές αγορές δεν εφαρμόζονται τα παραπάνω.
γ. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών είναι 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό και ελεύθερο από αντικείμενα.

Τέλος απαγορεύεται η πώληση στις λαϊκές αγορές βιομηχανικών ειδών, εκτός των ειδών ατομικής καθαριότητας και οικιακής φροντίδας.

Τι ισχύει με το ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Σε ισχύ βρίσκεται το νέο ωράριο για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, για την εξυπηρέτηση των πολιτών εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, και έως το Σάββατο 25 Απριλίου, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή από 07:00 έως 21:00 και Σάββατα από 07:00 έως 20:00.

Υπενθυμίζεται πως η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση, με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών όσο και την προστασία των εργαζομένων, ανακάλεσε την πρόβλεψη για λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Κώστας Σινάνης επέστρεψε στο δημαρχείο του Αη Στράτη: Είχε διαγνωστεί με καρκίνο και έκανε χημειοθεραπείες – Το μήνυμά του
«Σε 365 ημέρες, αξίζει να αφιερώσουμε έστω μία ή δύο στην υγεία μας», είπε ο δήμαρχος Αη Στράτη, προσθέτοντας πως η πρόληψη είναι κρίσιμη τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο όσο και για την οικογένειά του
Ο Κώστας Σινάνης επέστρεψε στο δημαρχείο του Αη Στράτη:  Είχε διαγνωστεί με καρκίνο και έκανε χημειοθεραπείες – Το μήνυμά του
«Η ΓΑΔΑ σε διάλογο με την Ιστορία»: Επετειακή εκδήλωση με αφορμή την 25η Μαρτίου – Κεντρική ομιλήτρια η Μαρία Ευθυμίου
Αναδείχθηκε ο σύγχρονος ρόλος της ΕΛΑΣ ως εγγυήτρια της έννομης τάξης και προστάτιδας των θεσμών, συνεχίζοντας ιστορικά την προσπάθεια διασφάλισης της σταθερότητας
Αθανάσιος Κάμπρας / Μαρία Ευθυμίου
East Village στο The Ellinikon: Η νέα γειτονιά που ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πόλη
Σε προνομιακή τοποθεσία στην ανατολική πλευρά του The Ellinikon, το East Village και το Skyline Havens υπόσχονται σύγχρονη, «έξυπνη» διαβίωση με άμεση πρόσβαση στο μετρό, κοντά στο πάρκο, το mall και τις βασικές υποδομές της νέας ανάπτυξης.
East Village στο The Ellinikon: Η νέα γειτονιά που ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πόλη