Ελλάδα

Πρόγραμμα για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων από τον Δήμο Αθηναίων

Κοντά στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, βρίσκεται ο δήμος Αθηναίων.

Ο κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων, στο παλιό Φρουραρχείο, παρέχει νομική, ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υπηρεσία παροχής κουπονιών για την κάλυψη βασικών ειδών διαβίωσης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στεγάζει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών έγινε μέσω του προγράμματος «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Solidarity Now» και χρηματοδοτείται με κονδύλια της Νορβηγίας (95,8%), της Ισλανδίας (3%) και του Λιχτενστάιν (1,2%), δηλαδή των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Η διάρκειά του υπολογίζεται έως τον Απρίλιο του 2016.

Το πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ και απαρτίζεται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, με αποδέκτη και φορέα υλοποίησης το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και χρηματοδότηση 2.060.208 ευρώ από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΟΧ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας μέσα από δύο δράσεις. Η πρώτη εστιάζεται στην έκδοση και διανομή 46.368 κουπονιών για είδη διατροφής και διαβίωσης στο ισόγειο του Κόμβου, τα οποία θα δοθούν σε οκτώ διανομές (έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι δύο πρώτες), σε περισσότερα από 3.600 νοικοκυριά- ωφελούμενους του ΚΥΑΔΑ. Η δεύτερη αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι ναρκομανείς και προβλέπει την ενίσχυση της δουλειάς πεδίου (streetwork), που διεξάγει το επιστημονικό προσωπικό του ΚΥΑΔΑ.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ στοχεύει στην ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα και προσφέρει χώρο λειτουργίας σε τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Άρσις, Praksis, Ένωση Μαζί για το Παιδί και Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού), οι οποίες με τη σειρά τους παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη. Οι υπηρεσίες αφορούν σε ιατρική περίθαλψη, νομικές συμβουλές, ψυχοκοινωνική στήριξη για παιδιά και γονείς, κέντρο για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών και πρόγραμμα απασχολησιμότητας. Για τη στέγαση των υπηρεσιών αυτών ανακαινίστηκε ο πρώτος όροφος του παλιού Φρουραρχείου από το δίκτυο «Open Society Foundations», υπό την «ομπρέλα» του οποίου λειτουργεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Solidarity Now».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων, περίπου 20.000 άτομα ωφελούνται από τις κοινωνικές δράσεις και συνέργειες του δήμου Αθηναίων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μέσα από το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη». Υπολογίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2014, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία του προγράμματος, ήδη έχουν ωφεληθεί 11.000 άτομα.

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Σουρ Λάρσεν, στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο 2009- 2014 έχουν διατεθεί 63,4 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και συνολικά 1,8 δισ. ευρώ σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νέο gov.gr: Από σημείο αναφοράς σε έξυπνο εργαλείο – O μετασχηματισμός της σχέσης πολίτη – κράτους
Φέρνει απλοποίηση και ταχύτητα στην καθημερινή επαφή με το κράτος προσφέροντας προσωποποιημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες και ραντεβού και δίνοντας στους φορείς εργαλεία διαχείρισης μέσα σε ένα ελεγχόμενο, διαλειτουργικό οικοσύστημα
Προσωπικός αριθμός
Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε δυτικά, ανατολική Μακεδονία, Θράκη και ανατολικό Αιγαίο – Αναλυτική πρόγνωση
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά - Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ
Θυελλώδεις άνεμοι
Ο 54χρονος σμήναρχος κατάσκοπος της Κίνας με τη «διπλή» ζωή, τα κρυφά εμβάσματα και τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στο κάδρο των ερευνών
Σε κανέναν δεν είχε κινήσει υποψίες το περίεργο ταξίδι του στην Κίνα με το πρόσχημα ότι σκόπευε να μάθει τη γλώσσα - Πλέον αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες και η ποινή του θα κριθεί ενώπιον του στρατιωτικού εισαγγελέα
Ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία
9