Κυριακή, 19 Μαΐ
25oC Αθήνα

Μάθετε σε πόση ώρα θα έρθει το λεωφορείο σας! Δείτε τις έξυπνες στάσεις

Οι έξυπνες στάσεις του ΟΑΣΑ - ΦΩΤΟ NEWSIT
Οι έξυπνες στάσεις του ΟΑΣΑ - ΦΩΤΟ NEWSIT

Στις έξυπνες στάσεις του ΟΑΣΑ η εφαρμογή των οποίων ξεκίνησε πιλοτικά, οι επιβάτες θα μαθαίνουν τι ώρα θα έρθει το λεωφορείο ή το τρόλεϊ που περιμένουν. Μέσω της τηλεματικής οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται από το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet τους για την πορεία του δρομολογιου.

Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε σταθεί σε στάση λεωφορείου ή τρόλεϊ και έχετε σιχτιρίσει την ώρα και τη στιγμή που εκείνο αργεί ενώ εσείς έχετε ένα ραντεβού ή μια δουλειά να προλάβετε. Τουλάχιστον αν ξέρατε την ώρα που θα έρθει το μέσο μεταφοράς θα ειδοποιούσατε…Ε, πια μπορείτε να το κάνετε καθώς ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή των έξυπνων στάεων απο τον ΟΑΣΑ. Εμείς εντοπίσαμε ήδη μια στάση στον Ευαγγελισμό και μια στο Σύνταγμα.

Εξυπνη στάση στον Ευαγγελισμό - ΦΩΤΟ NEWSIT

Τι είναι το σύστημα τηλεματικής στις έξυπνες στάσεις

Το σύστημα της τηλεματικής περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού σε 1750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ για την παρακολούθηση του συγκοινωνιακού έργου σε πραγματικό χρόνο και την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού για την εκτέλεση των δρομολογίων μέσω 1000 ”έξυπνων” στάσεων. Παράλληλα θα λειτουργεί διαδραστικό σύστημα πληροφόρησης κοινού για το σύνολο των γραμμών και των δρομολογίων μέσω διαδικτύου.

ΦΩΤΟ NEWSIT

Το Σύστημα Τηλεματικής θα αποτελείται από:

– Το Κέντρο Διαχείρισης Συστήματος (ΚΔΣ), στο οποίο θα βρίσκονται εγκατεστημένα όλα τα υπολογιστικά συστήματα και ο βασικός επικοινωνιακός κόμβος. Επίσης, θα παρέχει διεπαφές μελλοντικής διασύνδεσης με αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων συγκοινωνιακού έργου.

– Τα δύο Κέντρα Διαχείρισης Οχημάτων (ΚΔΟ), ένα για τον έλεγχο του στόλου των θερμικών λεωφορείων , και ένα για τον έλεγχο των ηλεκτρικών λεωφορείων

– Το Κέντρο Εποπτείας ΟΑΣΑ (ΚΕ), το οποίο θα άμεσα διαθέσιμο το σύνολο της πληροφορίας, όλες τις δυνατότητες παρακολούθησης, εποπτείας, ελέγχου και παρακολούθησης και αξιολόγησης της απόδοσης όλου Συστήματος.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Το Κέντρο Διαχείρισης Έξυπνων Στάσεων (ΚΔΕΣ), το οποίο θα διαχειρίζεται τις 1000 “έξυπνες στάσεις”, αλλά και το σύνολο της ηλεκτρονικής πληροφόρησης των 8000 στάσεων του συστήματος.

– Τα Τηλεματικά υποσυστήματα οχημάτων σε περίπου 2.000 οχήματα, τα οποία θα εξοπλισθούν με συστήματα εντοπισμού θέσης, τηλεπικοινωνίας κτλ.

– Τα τηλεματικά υποσυστήματα των 11 αμαξοστασίων και τα τηλεματικά υποσυστήματα των “έξυπνων” στάσεων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε