Ελλάδα

Σεισμός στην Λευκάδα: Μείνετε μακριά από παλιά κτίσματα!

Πάνω από εκατό μετασεισμοί, με μεγέθη της τάξης των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένονται στη Λευκάδα μέσα στον επόμενο μήνα, είπε ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Αναφερόμενος στο μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή, ο κ. Πααζάχος επισήμανε ότι το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα “Λευκάδας – Κεφαλλονιάς”, στο θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αφάνι βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι, ενώ το πιο μεγάλο χωριό στην περιοχή είναι ο Άγιος Πέτρος. “Ήταν επιφανειακός σεισμός, με εστιακό βάθος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και με μέγεθος που φαίνεται να είναι της τάξης του 6,1/ 6 ήταν η πρώτη εκτίμηση ή λίγο μεγαλύτερος, ίσως είναι και λίγο μεγαλύτερος προς το τέλος, όταν γίνουν οριστικές εκτιμήσεις” τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμα ότι τα ρήγματα στην περιοχή αυτή είναι οριζόντιας μετατόπισης, δηλαδή η Λευκάδα “κινείται” νότιο – νοτιοδυτικά και το Ιόνιο βόρειο – βορειοανατολικά και για το λόγο αυτό δεν “κουνάνε” το θαλάσσιο πυθμένα και δεν έχουμε τσουνάμι, αλλά έντονες κατολισθήσεις συνήθως στην περιοχή της δυτικής Λευκάδας.

Ο κ. Παπαζάχος συνιστά στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από παλιές κατασκευές που φαίνονται ετοιμόρροπες, σπίτια που έχουν πρόβλημα δεν πρέπει να κατοικηθούν, σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν προτού ελεγχθούν ενδελεχώς και προτού κοπάσει και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και επισήμανε ότι το πιο βασικό είναι οι κάτοικοι να μην ακούσουν τη φημολογία και τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ελέγχου δημοσίων κτιρίων στην Ελλάδα είπε ότι είναι εδώ και πολύ καιρό βαλτωμένο και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ρυθμός συλλογής στοιχείων για τα δημόσια κτίρια δεν ξεπέρασε το 0,5 με 1% το χρόνο. “Αυτό σημαίνει ότι σε 100 χρόνια θα έχουμε τελειώσει. Μιλάμε μόνο για τον έλεγχο, πόσο μάλλον για την επέμβαση η οποία απαιτεί και σημαντικούς πόρους” είπε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι στα νησιά του Ιονίου, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 τα νεότερα κτίρια είτε κτίστηκαν με εμπειρικές τεχνικές ή με αυστηρούς αντισεισμικούς, οι κάτοικοι έχουν επίγνωση του κινδύνου και γενικά ο δομικός ιστός εκεί είναι πολύ καλύτερος απ΄ ότι σε άλλες περιοχές.

Στο μεταξύ, ο Θεόδωρος Χαλικιάς – αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, είπε ότι η πρώτη εντύπωση από το βόρειο τμήμα του νησιού είναι ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, σε αντίθεση με το δυτικό τμήμα όπου οι πληροφορίες που έρχονται κάνουν λόγο για σημαντικές ζημίες.

“Εκεί έχει πιο παλιά σπίτια και είναι και πιο κοντά στο επίκεντρο. Πάντως, τα δημόσια κτίρια ήταν σε πολύ καλή κατάσταση είχαν ελεγχθεί γι αυτό και δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα” είπε. Ανέφερε επίσης, ότι δεν λειτουργούν τα σχολεία, πιθανόν να παραμείνουν κλειστά και αύριο για να ελεγχθούν ξανά και είπε ότι οι διευθυντές δεν ανέφεραν ζημίες, με εξαίρεση μια μικρορωγμή που στο γυμνάσιο Λευκάδας.

Εξάλλου, ο Χρήστος Κατηφόρης, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Απολλωνιών (Λευκάδα), επιβεβαίωσε το θάνατο της ηλικιωμένης γυναίκας στη Βασιλική από κατολίσθηση βράχου και έκανε γνωστό ότι μεγάλα τμήματα του οδικού επαρχιακού δικτύου παρουσιάζουν ρωγμές. “Το δομικό σύνολο δεν φαίνεται να έχει βλάβες μακροσκοπικά. Παλιά σπίτια έχουν αρκετές βλάβες μια εκκλησία στο Αθάνι, η Αγία Παρασκευή, γκρεμίστηκε και στο Δράγανο αρκετά πλινθόκτιστα επίσης σπίτια γκρεμίστηκαν” είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε 45χρονη οικιακή βοηθό που έκλεβε κοσμήματα και χρήματα από σπίτια που εργαζόταν
Η 45χρονη έψαχνε άτομα ΑΜΕΑ ή υπερήλικες που έψαχναν οικιακή βοηθό και στην συνέχεια επικοινωνούσε μαζί τους με ψεύτικα στοιχεία και με τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών
Κλοπές
Οι αγρότες ετοιμάζονται για «ρεβεγιόν» στα μπλόκα: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, σκληραίνει η στάση τους μετά τις γιορτές
Παρόλο που οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν χρόνο στα μπλόκα, θα διευκολύνουν την διέλευση των οχημάτων στα εθνικά δίκτυα για 3 μέρες, όμως αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους μετά τις γιορτές
Στο κέντρο της Λάρισας τα τρακτέρ απο το μπλόκο της Νίκαιας
114
Σοκάρει ο 5ος ορειβάτης που ακύρωσε την ανάβαση στα Βαρδούσια όρη: «Γλίτωσα αλλά πάει η μία ζωή που είχα»
«Ότι τι μου επιφυλάσσει η μοίρα παιχνίδια; Όχι δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία γιατί ήδη μου την πήρε την μία ευκαιρία παίρνοντας τους φίλους μου» λέει ο πέμπτος ορειβάτης
Τα θύματα στα Βαρδούσια όρη