Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Σοφία Μπεκατώρου για βιασμό: Αυτό θέλω να πω σε όσους δεν με πιστεύουν

Σοφία Μπεκατώρου για βιασμό: Αυτό θέλω να πω σε όσους δεν με πιστεύουν
Η Σοφία Μπεκατώρου με τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Για τη δημόσια ομολογία του βιασμού της, που έμελλε να κάνει την αρχή για το ελληνικό #metoo, μίλησε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Δεν πρόκειται για τη δική μου ιστορία, εγώ είμαι ένα θύμα. Το κάθε θύμα θέλει χρόνια για να επανέλθει. Το τραύμα δεν έχει χρόνο, από την παραδοχή έως την αντιμετώπιση κάνουμε δειλά, αργά βήματα. Είναι πολλά τα βήματα για να φτάσεις να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη χωρίς να τον σιχαίνεσαι», είπε η Μπεκατώρου, κατά τη συνομιλία της με την κα. Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση.

Συνέχισε λέγοντας ότι «το κέρδος δεν είναι δικό μου, το κέρδος είναι για όλη την ελληνική κοινωνία, να μην ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοικτά για τέτοια θέματα. Η κοινωνία μας παραμένει πατριαρχική, δεν έχουμε εναρμονιστεί με τις τάσεις της UNESCO. Η προηγούμενη γενιά δεν έβλεπε κάτι μεμπτό σε αυτό που συζητάμε, οι νέες γενιές ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι το σώμα τους είναι δικό τους, ότι είναι για αυτές αναφαίρετο δικαίωμα το ΟΧΙ, ότι το σεξ είναι απόλαυση και απαιτεί σεβασμό”.

Η κα. Παναγιωτάκου τόνισε ότι το ελληνικό κίνημα #metoo είναι κίνημα δικαίωσης, όχι πράξη εκδίκησης. Στα σχολεία μιλάμε για την ανατομία του σώματος, τις ασθένειες, την αναπαραγωγή, ακόμη δεν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

 

“Ο πόνος ενός θύματος μένει ανεξίτηλος”

Στη συνέχεια της συζήτησης η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε πως «πρέπει να σταματήσουμε να καλλωπίζουμε το πρόβλημα, να αποσιωπούμε την αλήθεια, να εκφράζουμε με λέξεις αυτό που συμβαίνει. Θέλω να μιλήσω σε αυτούς που δεν με πιστεύουν. Εγώ είμαι αθλήτρια, δεν ζητάω τη δημοσιότητα. Ο πόνος ενός θύματος μένει ανεξίτηλος. Δούλεψα σκληρά για τους στόχους μου και όταν έγινε κατάχρηση εξουσίας ένιωσα το όνειρό μου να γκρεμίζεται. Δεν προκάλεσα με την συμπεριφορά μου, κανένα κέρδος για δημοσιότητα δεν είναι κίνητρο για να κατηγορήσεις έτσι κάποιον άλλον άνθρωπο. Σας ζητάω μέσα από την καρδιά μου να αναλογιστούμε όλοι αν υποφέρει κάποιος από το δικό μας περιβάλλον. Πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν τα όρια, να γίνεται σωστή διαπαιδαγώγηση, να έχουν σεβασμό που πηγάζει από τη γνώση. Μια ομάδα εργάζεται για τις αλλαγές που θα γίνουν στον ποινικό κώδικα και μία άλλη με εκπαιδευτικούς, για την σωστή διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, όλοι μαζί έχουμε στόχο να σταματήσουμε την κακοποίηση. Αν εσείς, αν εμείς, όλοι, αντιμετωπίσουμε τα στερεότυπα της κακοποίησης τότε όλοι μπορούμε να κάνουμε μία μεγάλη αλλαγή. Νομίζω ότι υποτιμούμε τους άνδρες όταν ρωτάμε τι φορούσες. Σαν να είναι ζώα. Πρέπει να μπορέσουμε όλοι μαζί να συμπορευτούμε. Δεν είμαστε ζώα.” είπε η κα Μπεκατώρου.

«Το μπαμ στην κοινωνία έγινε για να ξυπνήσουμε», είπε η κα Παναγιωτάκου. «Δεν είναι θέμα μόρφωσης, είναι θέμα παιδείας, ενσυναίσθησης, Το σεξ δεν είναι πορνό, είναι απόλαυση, αλλά πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση. Δεν θέλουμε ήρωες, θέλουμε ανθρώπους. Κι αν είναι να κάνουμε μία ηρωική πράξη, να κάνουμε κάτι για την παιδεία για να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε η Ολυμπιονίκης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις