Ελλάδα

ΣτΕ: Νόμιμη η προσωρινή διοίκηση στην Κιβωτό του Κόσμου

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι νόμιμη η τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης στην Κιβωτό του Κόσμου.
Αυτό έκρινε το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Αθανασοπούλου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ. 1746/2024 απόφασή τους αναφέρουν ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» έχει καταχωρηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και συνιστά αστική μη κερδοσκοπική εταιρία (ΑΜΚΕ).
Οι νομοθετικοί κανόνες για τις «οργανωμένες υπηρεσίες παροχής προστασίας από φορείς κοινωνικής πρόνοιας» υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «προβλέπουν αυξημένη εποπτεία των φορέων, οι οποίοι υπαγορεύονται και δικαιολογούνται από την ανάγκη προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που είναι αποδέκτες των υπηρεσιών, στις οποίες ομάδες περιλαμβάνονται κατ΄ εξοχήν οι ανήλικοι».

Ειδικότερα, υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, «το μέτρο του ορισμού προσωρινής διοίκησης, το οποίο συνιστά επέμβαση στην αυτονομία των νομικών προσώπων, επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενους στη διασφάλιση του απαιτούμενου επιπέδου περίθαλψης και μεταχείρισης των ωφελουμένων και ανάγεται στο πλαίσιο της κρατικής εποπτείας επί των επί των φορέων αυτών και της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».

Η παράταση της προσωρινής διοίκησης, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αποσκοπεί «στην ικανοποίηση του συμφέροντος τόσο των ωφελούμενων προσώπων όσο και του ίδιου του φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του, έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν την ανάδειξη νέας αξιόπιστης διοίκησης από τα καταστατικά του όργανα», εξάλλου αυτό είναι μέτρο «εξαιρετικού προσωρινού χαρακτήρα».

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν και έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι «νόμιμες και επαρκώς αιτιολογημένες».
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή και η μητέρα του πατέρα Αντώνιου, Δέσποινα με την ιδιότητα των μοναδικών εταίρων της μη κερδοσκοπικής εταιρίας, ζητώντας να ακυρωθούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες διορίστηκε προσωρινή διοίκηση και παρατάθηκε η θητείας της.

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη απόφαση ο πατέρας Αντώνιος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και τριών μηνών στον πατέρα Αντώνιο για κακοποιητικές συμπεριφορές στην Κιβωτό του Κόσμου. Το δικαστήριο καταδίκασε και τέσσερις συνεργάτες του ιδρυτή της οργάνωσης σε ποινές φυλάκισης απέ 17 έως 40 μήνες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Η εντυπωσιακή άφιξη του Νικόλαου Ντε Γκρες στη Λήμνο - Έφτασε με φουσκωτό ομάδας εθελοντών
Η παρουσία του Νικόλαου Ντε Γκρες και άλλων εθελοντών της αποστολής εντάσσεται σε συντονισμένες δράσεις που προσφέρουν υπηρεσίες και στήριξη στους κατοίκους ακριτικών περιοχών
Ο Νικόλαος Ντε Γκρες στη Λήμνο
Στη ΓΑΔΑ οδηγείται ο 89χρονος που άνοιξε πυρ σε ΕΦΚΑ και Εφετείο - «Έχει ψυχικό υπόβαθρο και χρήζει βοήθειας»
Ο δικηγόρος Βασίλης Νουλέζας εκτίμησε πως ο 89χρονος θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παράβαση του νόμου περί όπλων
Φωτογραφία ντοκουμέντο από τη σύλληψη του 89χρονου στην Πάτρα
9
Καταδίκη 35χρονου stalker μίας 26χρονης στη Θεσσαλονίκη - Είχε φτάσει στο σημείο να μετακομίσει από άλλη πόλη
Παρά τις επανειλημμένες απορρίψεις και τα «μπλοκαρίσματα» σε όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές, ζητούσε επίμονα ανταπόκριση εκφράζοντας επιθυμία για σχέση -ακόμη και για γάμο
iStock