Ελλάδα

Στη Χίο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ – Καταστράφηκαν μοναδικά στον κόσμο μαστιχόδεντρα

Γεωπόνοι αλλά και κτηνίατρος του ΕΛΓΑ βρίσκονται στη Χίο, προκειμένου να προχωρήσουν σε εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που έχει υποστεί η φυτική και ζωική παραγωγή από την πύρινη λαίλαπα.

Το ζωικό κεφάλαιο, σε αντίθεση με το φυτικό, αποζημιώνεται άμεσα σε διάστημα περίπου 20 ημερών από τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται στον ΕΛΓΑ. Για το φυτικό κεφάλαιο, η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα και αποζημιώνεται από το ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης). Επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στο σήμα κατατεθέν της Χίου, τα μαστιχόδεντρα.

H μαστίχα, δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία με την πλειονότητα της παραγωγής να εξάγεται, αλλά και ένα ξεχωριστό διεθνώς ελληνικό προϊόν. Το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά, ζει πάνω από 100 χρόνια και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.

Η απόδοση του φτάνει στο μέγιστο μετά τον δέκατο πέμπτο χρόνο. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια. Το αξιοπρόσεκτο είναι πως ενώ μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια. Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα και 1.150.000 μαστιχόδεντρα.

Διαβάστε
 

Χωρίς τελειωμό ο πύρινος εφιάλτης στην Χίο – Οι δυνατοί άνεμοι κάνουν την κατάσταση δραματική!

Καίγονται τα “δάκρυα” Χίου – Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Βρέθηκε βίντεο που δεν συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία, σε σπίτι δικαστικού πραγματογνώμονα
Η οικογένεια Τηλκερίδη έστειλε εξώδικο στην εταιρεία που χειρίζεται τις κάμερες και ζήτησε να της παραδοθεί το σύνολο του βιντεοληπτικού υλικού και να κοινοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες της διακίνησής του, εντός 48 ωρών
Τέμπη
7
Κεφαλονιά: Καταγγελία για τον 66χρονο που επικοινώνησε τελευταίος με τη Μυρτώ – «Βρέθηκα με υπέρογκα χρέη εξαιτίας του»
«Έχω υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά, φέρομαι να ευθύνομαι για τα χρέη τους σε εφορία και ασφαλιστικούς οργανισμούς», είπε ο καταγγέλλων για τον 66χρονο
Ο 66χρονος από την Πρέβεζα που συνομιλούσε και έστειλε χρήματα στην Μυρτώ
Δελφοί – Σπυρίδων Ζαβιτσάνος: Νομοτελειακή η αλλαγή στην τηλεόραση, είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε
«Η τηλεόραση είναι μία υπερδύναμη που τη φανταζόταν ο άνθρωπος κάποτε και την έχει κατακτήσει με την τεχνολογία», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΔΣ της Alter Ego Media
Σπυρίδων Ζαβιτσάνος