Ελλάδα

Στυλιανίδης για φωτιά στην Πεντέλη: Οι ριπές ανέμων ξεπέρασαν τα 110χλμ. την ώρα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενημέρωσε για τη φωτιά στην Πεντέλη που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (19.07.2022).

“Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά. Μεγάλες δυνάμεις κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχειρούν στα Μέγαρα 14 εναέρια μέσα. Κάθε πυρκαγιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι από τον φυσικό μας πλούτο, ακόμα χειρότερα χάνονται περιουσίες και ακόμα χειρότερα χάνονται ζωές. Η πυρκαγιά στην Πεντέλη το βράδυ επιδεινώθηκε. Οι δυνάμεις επιχειρούσαν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 110χλμ. την ώρα”, είπε αρχικά ο κ. Στυλιανίδης.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, είπε ότι διερευνώνονται, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο σωστός συντονισμός των δυνάμεων δεν ήταν τυχαίος φέτος. «Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ηταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου, της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, επισήμανε.

«Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος, αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα, αλλά και από τη χώρα μας αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, θέλουμε ακόμη πολλά ουσιαστικά βήματα βελτίωσης. Όμως στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται, βλέπουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που είναι η πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα όλου αυτού του μηχανισμού που πρέπει να βασίζεται στον συντονισμό».

Πρακτικά, όπως ανέφερε, «πήραμε την απόφαση με μεγάλες προσπάθειες, με δυσκολίες, να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα». Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, «αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες, προληπτικά και ετοιμότητα σε έργο. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη ειδοποίηση όταν είμαστε σε κατηγορία κινδύνου δείκτη επικινδυνότητας 4 να δημιουργούμε περιοχές που δε επιτρέπεται η πρόσβαση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Η κακοκαιρία χτυπά την Ήπειρο: Πανέμορφα χιονισμένα τοπία στα Ιωάννινα – Πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα στις Φιλιάτες
Κλειστά τα σχολεία σε Τζουμέρκα και Μέτσοβο - Υπερχείλισαν ποτάμια, τεράστιες ζημιές σε δρόμους από κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος και νερού για δεκάδες σπίτια
Η κακοκαιρία χτυπά την Ήπειρο: Πανέμορφα χιονισμένα τοπία στα Ιωάννινα – Πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα στις Φιλιάτες
Κτηνοτρόφος βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του στην Πιερία - «Του έσφαξαν 1.000 πρόβατα την περασμένη βδομάδα»
«Σήμερα στην Βροντού Πιερίας απαγχονίστηκε κτηνοτρόφος γιατί του έσφαξαν 1.000 πρόβατα την περασμένη εβδομάδα» γράφει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας
Περιπολικό 49
Στον ανακριτή ο 15χρονος για την άγρια δολοφονία του 17χρονου στις Σέρρες - Προσήχθη προληπτικά ο αδελφός του
Σε 2 προληπτικές προσαγωγές προχώρησαν οι αρχές – Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται πως τα χτυπήματα που του κατάφερε δεν ήταν τόσο δυνατά ώστε το παιδί να ξεψυχήσει
Στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών με σκοπό να απολογηθεί ο 15χρονος κατηγορούμενος
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
16
Οι 3 σταθμοί της γραμμής 2 του μετρό που θα κλείνουν νωρίτερα από 11 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου λόγω εργασιών
2.5 ώρες νωρίτερα θα κατεβαίνουν τα ρολά σε «ΣΥΓΓΡΟΥ ΦΙΞ», «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» και «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» - «Επιστρατεύονται» λεωφορεία και τραμ για την μετακίνηση των πολιτών - Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ
Μετρό