Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη – Live η υποδοχή στην Τανάγρα

Τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη – Live η υποδοχή στην Τανάγρα

Απογειώθηκαν από την Ιστρ της Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία και λίγο μετά τις 12:00 “μπήκαν” στον Αττικό Ουρανό. Ο πρώτος τους “σταθμός” ήταν το σύμβολο της Αθήνας, η Ακρόπολη, απ’ όπου πέρασαν στις 12:23. Η πρώτη πτήση των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας στον ελληνικό εναέριο χώρο είναι γεγονός. 

Τα Rafale που έφτασαν σήμερα (19.10.2022) στην Ελλάδα είναι τα πρώτα που παραλαμβάνει η χώρα μας στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία. Πέταξαν απευθείας για την Ελλάδα και πριν προσγειωθούν στο νέο τους σπίτι, την 332 Μοίρα στην Τανάγρα, θα… δώσουν τα διαπιστευτήριά τους με πτήση πάνω από την Ακρόπολη! 

«Τα νέα “Γεράκια” προσεγγίζουν την 332 Μοίρα κι ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου» ακούστηκε μόλις τα έξι Rafale έφτασαν στην Τανάγρα, στο νέο τους σπίτι. 

Δείτε live

 

Από νωρίς το τιμητικό άγημα ήταν στην Τανάγρα για να υποδεχτεί τα Rafale, τα νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Παρόντες στην Τανάγρα για την υποδοχή των Rafale είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Στα πιλοτήρια των Rafale βρίσκονται Έλληνες πιλότοι, που εδώ και 10 μήνες έχουν εκπαιδευτεί στη Γαλλία. Στα δύο διθέσια Rafale θα βρίσκονται στο πίσω κάθισμα ως συγκυβερνήτες δύο Γάλλοι πιλότοι της Armee D’el Air, που το προηγούμενο διάστημα ήταν οι εκπαιδευτές των Ελλήνων χειριστών και θα παραμείνουν στη χώρα για το προσεχές διάστημα.

Ξεχωριστή στιγμή στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας χαρακτήρισε τη σημερινή άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος μιλώντας στο Politico.

«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας», δήλωσε ειδικότερα ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις