Ελλάδα

Τετράδα… φωτιά! ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, ληξιπρόθεσμες οφειλές, τέλη κυκλοφορίας! Φόροι σχεδόν 30 δισ. σε έξι μήνες!

- Μετά τις διακοπές (εάν... πήγατε) ετοιμαστείτε για "τσουχτερά" ραβασάκια!
- Σας περιμένουν φόροι 14,83 δισ. ευρώ για εισόδημα, σπίτια, αυτοκίνητα, εισφορά αλληλεγύης, τέλη κυκλοφορίας
- Αν συνυπολογιστούν και οι έμμεσοι φόροι, τότε η... λυπητερή για φορολογούμενους και επιχειρήσεις πλησιάζει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε μόλις έξι μήνες!
- Ποιοι είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν τα περισσότερα
- Αναλυτικά η λίστα με τις φορολογικές υποχρεώσεις των επόμενων μηνών

Φόρους ύψους 14,83 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα για:

     —> Τα ακίνητα που διαθέτουν

     —> τα αυτοκίνητα

     —> το εισόδημα

     —> τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών

     —> την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης

     —> τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, μάλιστα, θα καταβληθούν εντός του καλοκαιριού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, εάν συνυπολογιστούν και οι έμμεσοι φόροι, τα ποσά που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις στο κράτος ανέρχονται σε 29,2 δισ. ευρώ.

Αυτοί πληρώνουν… το μάρμαρο

Τα φετινά εκκαθαριστικά είναι «τσουχτερά» για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ. Σύμφωνα με μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία, η μεσοσταθμική επιβάρυνση κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες (με εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ) αλλά και για όσους ταυτόχρονα έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και ελευθέριο επάγγελμα είναι αυξημένη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι ασφαλιστικές εισφορές οι επιβαρύνσεις αυξάνονται περαιτέρω.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι εξαιρετικά πιθανό ένα μεγάλο ποσοστό των φόρων να οδηγηθεί στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναλυτικά η… λυπητερή

Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο τους ανωτέρω φόρους. Εάν οι φορολογούμενοι ξεκινούσαν την πληρωμή των φόρων που τους αναλογούν από τον Φεβρουάριο εκάστου έτους, ο επιμερισμός τους θα ήταν σωστότερος, ενώ οι υπόχρεοι θα είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 14,83 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους κατανέμονται ως εξής:

     —> Φόρος εισοδήματος. Χθες πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 3,7 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων παρήλθε. Οι επόμενες δύο πληρωμές πρέπει να γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι χρεωστικό σημείωμα έλαβαν φέτος 230.000 περισσότεροι φορολογούμενοι. Αυτοί αποτελούν τα 41,58% του συνόλου των φορολογουμένων, ενώ επιστροφή φόρου πήραν ή θα πάρουν εάν δεν συμψηφιστεί με άλλες υποχρεώσεις το 15,58% των φορολογουμένων.

     —> ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό τα 2,65 δισ. ευρώ εισέρχονται στον κρατικό κορβανά εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.

     —> Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ. Βέβαια αρκετοί ενδεχομένως να χάσουν τη ρύθμιση. Και αυτό καθώς στην περίπτωση που δεν καταβάλλουν τη δόση που τους αναλογεί σε διάστημα 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας το ηλεκτρονικό σύστημα τους «πετάει» εκτός ρύθμισης.

     —> Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε 45χρονη οικιακή βοηθό που έκλεβε κοσμήματα και χρήματα από σπίτια που εργαζόταν
Η 45χρονη έψαχνε άτομα ΑΜΕΑ ή υπερήλικες που έψαχναν οικιακή βοηθό και στην συνέχεια επικοινωνούσε μαζί τους με ψεύτικα στοιχεία και με τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών
Κλοπές
Οι αγρότες ετοιμάζονται για «ρεβεγιόν» στα μπλόκα: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, σκληραίνει η στάση τους μετά τις γιορτές
Παρόλο που οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν χρόνο στα μπλόκα, θα διευκολύνουν την διέλευση των οχημάτων στα εθνικά δίκτυα για 3 μέρες, όμως αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους μετά τις γιορτές
Στο κέντρο της Λάρισας τα τρακτέρ απο το μπλόκο της Νίκαιας
147
Σοκάρει ο 5ος ορειβάτης που ακύρωσε την ανάβαση στα Βαρδούσια όρη: «Γλίτωσα αλλά πάει η μία ζωή που είχα»
«Ότι τι μου επιφυλάσσει η μοίρα παιχνίδια; Όχι δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία γιατί ήδη μου την πήρε την μία ευκαιρία παίρνοντας τους φίλους μου» λέει ο πέμπτος ορειβάτης
Τα θύματα στα Βαρδούσια όρη