Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ποινές κάθειρξης για δύο σωφρονιστικούς υπάλληλους – Έδιναν κινητά σε κρατούμενους

Μετά την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στις φυλακές οδηγούνται σιδηροδέσμιοι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για εισαγωγή και διάθεση κινητών τηλεφώνων, έναντι αμοιβής, σε κρατούμενους του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας Σερρών, όπου υπηρετούσαν.

Πρόκειται για έναν 60χρονο αρχιφύλακα κι έναν 38χρονο υπαρχιφύλακα, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 9 ετών και 2 μηνών (στον πρώτο) και 8 ετών και 8 μηνών (στον δεύτερο). Το δικαστήριο δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ενώ αποφάσισε η έφεσή τους να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής, με συνέπεια να πάρουν τον δρόμο για τις φυλακές.

Ομόφωνα οι δικαστές τούς έκριναν ένοχους για κατ’ επάγγελμα δωροληψία υπαλλήλων, εισαγωγή και διάθεση κινητών τηλεφώνων σε κατάστημα κράτησης, όπως επίσης για παράβαση καθήκοντος. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος που τιμωρήθηκε με τη μεγαλύτερη ποινή καταδικάστηκε επιπλέον για το αδίκημα της παράνομης βίας. Ο ίδιος, μην μπορώντας να πιστέψει την ετυμηγορία τού δικαστηρίου, απευθυνόμενος στον συνήγορό του, τον ρώτησε: «θα πάμε φυλακή τώρα;». Ενώ μετά την απάντηση που έλαβε, ψέλλισε: «δεν θα το αντέξω αυτό».

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελίες που έκαναν το 2020 κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν στην Αστυνομία, η «ταρίφα» για την απόκτηση κινητού τηλεφώνου κυμαινόταν γύρω στα 1000 ευρώ, ενώ κατά τους ίδιους ισχυρισμούς, κατέβαλλαν μηνιαίως τουλάχιστον 250 ευρώ ως «ενοίκιο» για τη διατήρηση των συσκευών.

«Καθένας είχε την ομάδα του. Είχαν μεταξύ τους ανταγωνισμό», κατέθεσε στο δικαστήριο κρατούμενους, εκ των καταγγελλόντων, αναφερόμενος στους δύο κατηγορούμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, επιβεβαιώνοντας όσα είχε καταθέσει στο στάδιο της προδικασίας. Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι η προμήθεια των κινητών γινόταν «παραπλεύρως», μέσω τρίτων προσώπων, όπως και η είσπραξη των χρημάτων από πλευράς κατηγορούμενων.

Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους 

Στις απολογίες τους, οι δύο σωφρονιστικοί, που απομακρύνθηκαν από την Νιγρίτα όταν ξεκίνησε η έρευνα και μετατέθηκαν υπηρεσιακά σε άλλες φυλακές, αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες, τις οποίες απέδωσαν στο ότι οι καταγγέλλοντες θέλησαν να τους εκδικηθούν με τον τρόπο αυτό για τις έρευνες που διεξάγονταν κατά καιρούς στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα για την ανεύρεση κινητών τηλεφώνων.

«Αναγκάζομαι να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Ποτέ στα 35 χρόνια που υπηρετώ ως σωφρονιστικός δεν έδωσα κινητό σε κανέναν. Αντιθέτως, βοηθούσα τους κρατούμενους δίνοντάς τους τσιγάρα και διάφορα προϊόντα από την κοινωνική υπηρεσία των φυλακών. Έπραξα τα νόμιμα αψηφώντας τους κινδύνους που διέτρεχα» απολογήθηκε ο 60χρονος αρχιφύλακας.

Από την πλευρά του, ο 38χρονος υπαρχιφύλακας ανέφερε ότι εργάζεται από την ηλικία των 22 ετών ως σωφρονιστικός υπάλληλος, δηλώνοντας υπερήφανος για τον τρόπο που ασκεί όλα αυτά τα χρόνια τα καθήκοντά του. «Δεν περίμενα ποτέ να βρεθώ κατηγορούμενος», είπε, μεταξύ άλλων.

Απαλλαγή είχε ζητήσει η εισαγγγελέας

Την απαλλαγή τους, λόγω αμφιβολιών, είχε ζητήσει η εισαγγελέας της έδρας. Τεκμηριώνοντας την πρότασή της ανέφερε ότι οι καταγγέλλοντες «έχουν κινηθεί στον σκοτεινό χώρο του εγκλήματος» εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της για τη βασιμότητα όσων ανέφεραν. Χαρακτήρισε «συγκρουσιακή» τη σχέση μεταξύ σωφρονιστικών και κρατούμενων, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι επιλέγουν συχνά την τακτική της καταγγελίας, κάθε φορά που παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια των φυλακών, όταν βρίσκονται πάνω τους συσκευές κινητών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
8 οι συλλήψεις για το οπαδικό επεισόδιο με νεκρό έναν 20χρονο στη Χαλκίδα - Άτομο πήγε στο σημείο μετά το περιστατικό και αλλοίωσε στοιχεία
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για συμπλοκή, ανθρωποκτονία με δόλο, επικίνδυνη σωματική βλάβη, υπόθαλψη και παραβάσεις της νομοθεσίας για τον αθλητισμό
Αιματηρό επεισόδιο οπαδικής βίας στη Χαλκίδα
Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Η θερμοκρασία «πέφτει», οι άνεμοι δυναμώνουν
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι μεταβλητοί ασθενείς
Βροχή στην Αθήνα
Ηχητικό ντοκουμέντο με τους 6 μοιραίους πυροβολισμούς της διπλής δολοφονίας στο κάμπινγκ στη Φοινικούντα
Μέσα σε μόλις 11 δευτερόλεπτα, ο δράστης εκτέλεσε τον ιδιοκτήτη μέσα στο γραφείο του, έτρεξε πίσω από τον επιστάτη και τον πυροβόλησε πισώπλατα και στη συνέχεια έριξε άλλη μια σφαίρα στο κενό
Φοινικούντα: Ηχητικό ντοκουμέντο με τους 6 μοιραίους πυροβολισμούς της διπλής δολοφονίας στο κάμπινγκ
«Εγώ τον βρήκα νεκρό, τελειωμένο μέσα στο αμάξι» λέει η σύζυγος του 39χρονου που σκοτώθηκε στο μακελειό στα Βορίζια
Ανατριχιαστική είναι η περιγραφή της συζύγου του 39χρονου Φανούρη Καργάκη, που σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών - «Δεν έχω πει στα παιδιά ότι δολοφονήθηκε ο πατέρας τους, του έστησαν καρτέρι» τόνιζει
Ο Φανούρης Καργάκης που έπεσε νεκρός από τους πυροβολισμούς στα Βορίζια