Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Το αρνάκι του Πάσχα και η “ανάσταση” του κτηνοτρόφου στις μέρες του κορονοϊού

Το αρνάκι του Πάσχα και η “ανάσταση” του κτηνοτρόφου στις μέρες του κορονοϊού

Το δικό τους οικονομικό….γολγοθά θα ζήσουν φέτος το Πάσχα οι κτηνοτρόφοι. Το κλείσιμο των αγορών της Ιταλίας και της Ισπανίας λόγω κορονοϊού αφαιρεί περίπου το 40% των πωλήσεων, από εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος.

Αναπόφευκτη θα είναι και η μείωση της κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος το Πάσχα στο εσωτερικό, αφού ο κορονοϊός θα κρατήσει τους Έλληνες στο σπίτι και τις σούβλες, φυλαγμένες στις αποθήκες.

Οι τιμές παραγωγού δεν έχουν ακόμη κριθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι «η φετινή χρονιά θα είναι του καταναλωτή και όχι του παραγωγού», όπως είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης και γεν. γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών κ. Σάββας Κεσίδης.

Οι έμποροι, φέτος, είναι ακόμη συγκρατημένοι στο κλείσιμο παραγγελιών καθώς οι εξαγωγές έχουν σκαλώσει, ενώ όλα δείχνουν και μείωση της κατανάλωσης από τα ελληνικά νοικοκυριά, σε μία αγορά ήδη επιβαρυμένη λόγω των τουριστικών καταλυμάτων που θα είναι κλειστά ως το τέλος Απριλίου.

Για τα επίπεδα διαμόρφωσης των τιμών παραγωγού, με ασφάλεια θα μπορεί κάποιος να μιλήσει το Σάββατο του Λαζάρου, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν, όπως κάθε χρονιά συνηθίζεται, τα λεγόμενα παζάρια.

Σε αυτά τα μικρά χρηματιστήρια που γίνονται σε πλατείες και καφενεία κτηνοτροφικών περιοχών, συγκεντρώνονται παραγωγοί, έμποροι και κρεοπώλες για να συμφωνήσουν ποσότητες και τιμές.

Με όσα ισχύουν ως σήμερα κι αν δεν υπάρξουν ανατροπές λόγω Covid 19, τα παζάρια αυτά είναι προγραμματισμένα για την προσεχή Τρίτη (07.04.2020) στο Λαγκαδά, την Πέμπτη (09.04.2020) στη Δράμα και το Σάββατο (11.04.2020) στο Κιλκίς.

Βεβαίως, πολλοί χονδρέμποροι, αλυσίδες λιανεμπορικές, κρεοπώλες, έχουν ήδη κάνει απευθείας επαφές με παραγωγούς και έχουν συμφωνήσει ποσότητες και τιμές.

πηγή: grtimes.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις