Ελλάδα

Χρούσος για κορονοϊό: Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό παιδιών 15 – 17 ετών

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως την ερχόμενη Τρίτη (06.07.2021), αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να δώσει το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 15 – 17 ετών κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.

«Σίγουρα στο εγγύς μέλλον, εντός του Ιουλίου, πιθανώς και την ερχόμενη Τρίτη, θα εγκριθούν οι εμβολιασμοί για παιδιά μεταξύ 15-17 ετών και αργότερα ίσως και για μικρότερες ηλικίες», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι είναι καλό να εμβολιαστούν, καθώς δε διαφέρουν πολύ από τους νέους 18-20 ετών, διότι κινούνται, πάνε σχολείο κλπ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να συστήσει και τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.  

Όπως τόνισε ο κ. Χρούστος οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί στις ηλικίες 12-15 ετών, είναι ασφαλή και δεν παρουσιάζουν επιπλοκές. 

Τέλος, επισήμανε ότι το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο για τα παιδιά είναι της Pfizer, γιατί αυτό είναι το μόνο που έχει δοκιμαστεί σε αυτές τις ηλικίες. «Τα χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ είναι όλα καλά», ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια, αν και συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια.  

Λινού: Είμαστε ακόμα στην αρχή

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με την κα Λινού το συγκεκριμένο στέλεχος έχει διπλάσια μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του ιού και πρόσθεσε ότι «εφόσον είμαστε κάτω από 50% στους εμβολιασμένους είναι σαν να είμαστε στην αρχή».

Τόνισε ότι είναι πιθανό ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα, όπως να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τους εξωτερικούς χώρους.

«Ο ιός δεν ανακόπτει την πορεία του, αλλάζουμε εμείς τις συνήθειες μας και είμαστε περισσότερο έξω, ενώ βοηθάει και ο ήλιος», είπε ακόμα η κ. Λινού, ενώ έκανε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι για να χτίσουμε τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων.

Η κα Λινού ανέφερε πως «φαίνεται ότι τα εμβόλια προστατεύουν για όλες τις μεταλλάξεις, με πάνω από 60% – 70%».

Τέλος, δήλωσε επιφυλακτική με το χρηματικό bonus που δόθηκε στους νέους. «Το μέτρο που με ανησυχεί είναι το μέτρο του bonus στα νέα παιδιά» καθώς όπως είπε δίνεται αμέσως μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. «Έπρεπε να δοθεί 15 ημέρες μετά την δεύτερη δόση», είπε χαρακτηριστικά η κα Λινού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σοκάρει ο πατέρας της 14χρονης που ξυλοκοπήθηκε από 3 ανήλικες στη Θεσσαλονίκη - «Της έσπασαν δόντια και τη χτυπούσαν με κλωτσιές παντού»
«Αυτό που την έσωσε από τα χειρότερα είναι ότι η Μαρία πάει εδώ και οκτώ χρόνια Ταε Κβο Ντο» λέει στο newsit.gr o πατέρας της μαθήτριας
Σχολική αίθουσα / Eurokinissi φωτογραφία αρχείου 14
Εκτός λειτουργίας Taxisnet, πόθεν έσχες και e-παράβολο μέσα στον Μάιο λόγω αναβάθμισης
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες για ένα χρονικό διάστημα λόγω αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
EUROKINISSI
Ανατίναζαν ΑΤΜ τραπεζών στη Χαλκιδική με λεία 170.000 ευρώ - Έριχναν λευκή σκόνη στα αυτοκίνητά τους για να εξαφανίσουν τα ίχνη
Σε βάρος των δύο δραστών των διαρρήξεων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διακεκριμένης κλοπής, της έκρηξης, καθώς και για το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών
Εξιχνίαση διαρρήξεων σε ΑΤΜ τραπεζών στη Χαλκιδική