Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Εκατοντάδες τουρίστες εγκλωβισμένοι στα νησιά εξαιτίας της καταιγίδας Παμπούκ

Ταϊλάνδη: Εκατοντάδες τουρίστες εγκλωβισμένοι στα νησιά εξαιτίας της καταιγίδας Παμπούκ
φωτογραφία: Reuters

Εγκλωβισμένοι παραμένουν εκατοντάδες τουρίστες εξαιτίας σφοδρής καταιγίδας, που ναι μεν έχει εξασθενίσει, ωστόσο συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους στη νότια Ταϊλάνδη.

Η Παμπούκ, η πρώτη τροπική καταιγίδα που πλήττει αυτήν την περιοχή, εκτός της εποχής των μουσώνων εδώ και περίπου 30 χρόνια, ενέσκηψε στις ανατολικές ακτές της νότιας Ταϊλάνδης στις 12.45 τοπική ώρα, παγιδεύοντας εκατοντάδες τουρίστες.

Αφού ενισχύθηκε το πρωί της Παρασκευής (4.1.2019) με ανέμους να πνέουν με ταχύτητα 75χλμ/ώρα και με κύματα ύψους 5 μέτρων στον κόλπο της Ταϊλάνδης, τις τελευταίες ώρες έχει αποδυναμωθεί.

Πολλά νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης στις επαρχίες Νακόν Σι Ταμαράτ και Σουράτ Τανί έπειτα από πτώσεις δέντρων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αξιωματούχο της τοπικής εταιρείας ηλεκτρισμού.

Στην πόλη Πακ Πανάγκ, οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, την ώρα που οι αρχές της χώρας έχουν αναστείλει τα δρομολόγια των φέρι στον κόλπο της Ταϊλάνδης και τρία περιφερειακά αεροδρόμια, στο Σουράτ Τανί, το Νακόν Σι Ταμαράτ και το Κο Σαμούι, θα παραμείνουν κλειστά έως το Σάββατο (5.1.2019), με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός παραθεριστών να αναγκαστεί να παραμείνει στα νησιά.

Μονάχα στο Κο Πανγκάν, “10.000 τουρίστες βρίσκονται πάντα εκεί” δήλωσε ο Κρικράι Σονγκτάνι, ο επικεφαλής της επαρχίας του νησιού.

“Μίλησα με ορισμένους από αυτούς χθες τη νύχτα. Δεν φοβούνται, κατανοούν την κατάσταση” είπε ο ίδιος.

Στο Κο Τάο, οι ντόπιοι και οι τουρίστες βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

“Δεν υπάρχει πλέον βενζίνη και στα σούπερ μάρκετ υπάρχει ήδη έλλειψη προϊόντων” επισήμανε δάσκαλος καταδύσεων.

Η καταιγίδα Παμπούκ αναμένεται να εξασθενίσει περαιτέρω το επόμενο 24ωρο (5.1.2019), ενώ θα κινείται πάνω από τη θάλασσα του Ανταμάν, όπου βρίσκονται τα τουριστικά θέρετρα Κράμπι και Πουκέτ.

Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες εγκατέλειψαν τα νησιά του κόλπου της Ταϊλάνδης από την Τετάρτη (2.1.2019).

“Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Οι παραλίες άδειασαν” είπε ο Πούι Σουριβάν, κάτοικος του Κο Πανγκάν.

Οι αρχές έχουν τοποθετήσει κόκκινες σημαίες στις παραλίες απαγορεύοντας το μπάνιο.

Την Πέμπτη (3.1.2019), ένας Ρώσος υπήκοος πνίγηκε στο Κο Σαμούι, αγνοώντας τις εντολές των αρχών.

Ένας ψαράς στην επαρχία Πατανί, κοντά στα σύνορα με τη Μαλαισία, έχασε τη ζωή του την Παρασκευή (4.1.2019), όταν το σκάφος του παρασύρθηκε από υψηλά κύματα, ενώ επέστρεφε στο λιμάνι. Ένα άλλο μέλος του πληρώματος του σκάφους αγνοείται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις