Κόσμος

30 χρόνια από το Χέιζελ: Οι εικόνες που ακόμη συγκλονίζουν

29 Μαΐου 1985: Βρυξέλλες, γήπεδο Χέιζελ. Λίβερπουλ και Γιουβέντους αναμετρώνται στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η Γιουβέντους κερδίζει με πέναλτι του Πλατινί. Κανείς δεν θα θυμάται την πρωταθλήτρια Ευρώπης παρά μόνο τον έξαλλο πανηγυρισμό του σκόρερ και μια τραγωδία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από εκείνο το καταραμένο απόγευμα στις Βρυξέλλες, τα διεθνή πρακτορεία ανασύρουν από το αρχείο τους τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από την τραγωδία στο Χέιζελ. Όχι πως χρειάζονται για να θυμάται κανείς το θάνατο 39 ανθρώπων…

Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η τραγωδία του Χέιζελ. Η τραγωδία που άλλαξε το ποδόσφαιρο. Γιατί έτσι συμβαίνει, περιμένουμε μια τραγωδία να τα αλλάξει όλα. Πιο πριν είμαστε ανίκανοι…

Από τη μια η Γιουβέντους του Πλατινί, του Μπόνιεκ, του Ρόσι, του Ταρντέλι και του Σιρέα. Από την άλλη η Λίβερπουλ του Νταλγκλίς, του Γκόμπελαρ και του Ρας, που είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά.

Το Χέιζελ των Βρυξελλών, που θα διεξαγόταν ο τελικός, είχε χτιστεί το 1930. Από τότε, δεν ανακαινίστηκε ποτέ.

Ανάμεσα στους οπαδούς της Λίβερπουλ και εκείνους της Γιουβέντους υπήρχε μια “νεκρή” ζώνη. Εκεί θα κάθονταν οι Βέλγοι που ήθελαν να δουν τον τελικό. Στην πλειοψηφία τους οικογένειες με παιδιά, ανάμεσά τους και πολλοί Ιταλοί μετανάστες.




Μια ώρα πριν ξεκινήσει το παιχνίδι έγινε το κακό. Άγγλοι χούλιγκαν (κανέναν δεν ενδιαφέρει αν ήταν μεθυσμένοι ή όχι) μπαίνουν την “κενή” ζώνη. Οι οπαδοί της Γιουβέντους (που είχαν “απαντήσει” με πετώντας αντικείμενα) αναγκάζονται να υποχωρήσουν μπροστά στην επέλαση των Άγγλων. Μόνο που η εξέδρα δεν άντεξε το βάρος. Έπεσε. Μαζί της έπεσαν στο θάνατο 39 άνθρωποι. 32 Ιταλοί, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι, 1 Ιρλανδός.

Οι φωτογραφίες από τον πανικό που ακολούθησε, σοκάρουν ακόμη και σήμερα, 30 χρόνια μετά. Το γήπεδο είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Παντού κορμιά. Άλλα άψυχα, άλλα τραυματισμένα. Καλυμμένα με αίμα. Αστυνομικοί κυνηγούσαν Ιταλούς που ήθελαν εκδίκηση.

Όλα αυτά πίσω από τις κλειστές πόρτες του Χέιζελ. Η ΟΥΕΦΑ ήθελε να γίνει το παιχνίδι. Το ίδιο και οι Βέλγοι. Κανείς δεν είχε πει πως υπάρχουν νεκροί. Και το παιχνίδι ξεκίνησε, με τους ποδοσφαιριστές να μην ξέρουν τι ακριβώς τί είχε γίνει.

Λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι υπέρ της Γιουβέντους σε ανατροπή του Μπόνιεκ. Μόνο που η ανατροπή έγινε εκτός περιοχής. Ίσως ο Ελβετός διαιτητής να γνώριζε τι είχε γίνει και πως οι Άγγλοι επιτέθηκαν στους Ιταλούς. Ίσως γι’ αυτό αργότερα, δεν έδωσε πέναλτι στη Λίβερπουλ.




Ο Πλατινί σκοράρει και πανηγυρίζει έξαλλα. Ίσως ήξερε. Ίσως όχι. Ο πανηγυρισμός του σχολιάζεται ακόμη και σήμερα.

Μια μαύρη στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. 39 ψυχές που χάθηκαν άδικα, ένας τίτλος του αμαυρώθηκε. Η τραγωδία του Χέιζελ προκάλεσε την απόφαση της Θάτσερ για αποκλεισμό των αγγλικών συλλόγων από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση.




Το χατίρι της το έκανε η UEFA, που απέκλεισε τις αγγλικές ομάδες για πέντε χρόνια και τη Λίβερπουλ για 6. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έφταιγαν μόνο οι Άγλλοι χούλιγκαν. Ούτε η ίδια, ούτε οι Βέλγοι διοργανωτές, ούτε κανείς.



Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός - «Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» έγραψε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Άνδρας σε χαλάσματα κτιρίου που καταστράφηκε από πακιστανική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ 6