Κυριακή, 16 Ιουν.
27oC Αθήνα

4.000 τα θύματα στις Φιλιππίνες – Ερυθρός Σταυρός: μη θάβετε ομαδικά τους νεκρούς!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Ξεπέρασαν τις 4.000 οι νεκροί από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιαν από τις Φιλιππίνες. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός μιλά για κινδυνολόγους, που αναγκάζουν τους επιζώντες να θάβουν όπως όπως τους νεκρούς τους, σε ομαδικούς τάφους.

Ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 4.011 νεκρούς με 1.602 ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται. Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Οι φήμες περί μόλυνσης αύξησαν την πολιτική πίεση προς τις αρχές ώστε να καταφύγουν σε ομαδικούς ενταφιασμούς και να προχωρήσουν σε ψεκασμούς με απολυμαντικά προϊόντα

Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι η απόφαση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ένα εγχειρίδιο με οδηγίες για το πως να διαχειριστούν οι αρχές στις Φιλιππίνες το πρόβλημα με τις σορούς των θυμάτων, διαψεύδοντας ουσιαστικά την άποψη περί πρόκλησης επιδημιών.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανακοίνωσε ότι, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την παρουσία των εκτεθειμένων σορών ώστε να επισπευσθούν ομαδικές ταφές.

“Τα πτώματα εκείνων που χάνουν τη ζωή τους από μία φυσική καταστροφή δεν προκαλούν επιδημίες και συνιστούν αμελητέο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ICRC.

Ο Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει ότι είναι απίθανο τα θύματα του τυφώνα να είναι φορείς επιδημικών ασθενειών όπως η χολέρα ή η ελονοσία και ότι το πιθανότερο είναι να έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, τραυματισμό ή φωτιά.

“Υπάρχει μόνο ένας μικρός κίνδυνος εμφάνισης διάρροιας από την πόση νερού μολυσμένου από τα πτώματα, ένας κίνδυνος μικρότερος από εκείνον που προκαλείται από τους επιζώντες, και αυτός ο κίνδυνος μπορεί να εξαλειφθεί από τις συστηματικές απολυμάνσεις και/ ή από το βράσιμο του νερού για την αποφυγή ασθενειών”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα από τα χαλάσματα

Στο ίδιο έντυπο αναφέρεται ότι οι φήμες περί μόλυνσης αύξησαν την πολιτική πίεση προς τις αρχές ώστε να καταφύγουν σε ομαδικούς ενταφιασμούς και να προχωρήσουν σε ψεκασμούς με απολυμαντικά προϊόντα.

Μάλιστα, σε μία ενότητα που αφορά τους δημοσιογράφους, ο Ερυθρός Σταυρός συμβουλεύει εκείνους που καλύπτουν τις φυσικές καταστροφές να αμφισβητούν την όποια έκκληση για ομαδικούς ενταφιασμούς ή αποτεφρώσεις.

“Παρακαλείστε να μην συντάσσεστε με τους κινδυνολόγους και διαδίδετε λανθασμένες πληροφορίες. Να είστε επαγγελματίες”, γράφει η ICRC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 103 δραπέτες φυλακών παραμένουν άφαντοι μετά τον τυφώνα

Φιλιππίνες: 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν να φάνε

Θερίζει η πείνα στις Φιλιππίνες – Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ

Φιλιππίνες: Εκατοντάδες νεκροί κάτω από τα ερείπια – Φόβοι για επιδημίες

Φιλιππίνες: Λεηλασίες, πυροβολισμοί, βιασμοί και πτώματα στους δρόμους – ΦΩΤΟ

Οι κοινότητες των Φιλιππινέζων μεταναστών κινητοποιούνται για να βοηθήσουν τους επιζώντες από τον τυφώνα

Η Google στην υπηρεσία των πληγέντων στις Φιλιππίνες

Χάος και απελπισία στις Φιλιππίνες! Ξεθάβουν σωλήνες για πόσιμο νερό

Φιλιππίνες: Σκοτώθηκαν ενώ λεηλατούσαν αποθήκη ρυζιού

Ποιες χώρες επλήγησαν περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2012

Έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια στις Φιλιππίνες – 10 εκατ. ευρώ αποδέσμευσε η ΕΕ

Τακλομπάν: Σε αυτή την πόλη χάθηκαν 10.000 ζωές (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Έκκληση βοήθειας από τη UNICEF για τα παιδιά στις Φιλιππίνες

Η στιγμή που ο τυφώνας Χαϊγιάν χτυπάει τις Φιλιππίνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Γεννήθηκε μέσα στα ερείπια – Μια συγκινητική ιστορία από τις Φιλιππίνες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε